Počela druga sezona arheoloških iskopavanja negotinskog lokaliteta Ćetaće – Radujevac na rimskom limesu 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Na arheološkom lokalitetu Ćetaće – Radujevac nadomak ušća Timoka u Dunav, u negotinskoj opštini, započela je druga sezona arheoloških iskopavanja. Projekat za koji je sredstva obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja, uz učešće Muzeja Krajine u Negotinu, sprovode Balkanološki institut SANU i negotinski muzej.

Prošle godine sprovedena su prva sistematska arheološka istraživanja na lokalitetu Radujevac – Ćetaće kraj Negotina.

Reč je o lokalitetu koji je već uvršćen u preliminarnu listu UNESKO kao jedan od retkih očuvanih rimskih lokaliteta na dunavskom limesu.

Ono što se do sada znalo o ovom lokalitetu je da se na 800 metara uzvodno od ušća Timoka u Dunav, na levoj obali Dupljanske reke, nalazilo malo pravougaono utvrđenje koje je štitilo put i pristup mostu preko reke Timok.

Crtež utvrđenja ostavio je Feliks Kanic u kasnom XIX veku, a da je reč o objektu vojnog karaktera, četvorougaone osnove sa zaobljenim bedemima na uglovima, ukazala su manja iskopavanja sprovedena od 1958. godine do 1960. godine i datovala su lokalitet u kasnu antiku nakon napuštanja provincije Dakije.

Rukovodioci projekta su dr Vladimir Petrović, naučni savetnik ispred Balkanološkog instituta SANU i Gordan Janjić MA, muzejski savetnik Muzeja Кrajine u Negotinu.

-Svakako najzanimljiviju činjenicu predstavljaju bedemi izgrađeni od šuta i zemlje, što može ukazati na veoma rani karakter ovog utvrđenja izgrađenog na izrazito strateškoj poziciji rimskog limesa. Smatramo da lokalitet Ćetaće ima izuzetno veliki potencijal za buduća arheološka istraživanja rimske dunavske granice. Planirano je istraživanje više manjih sondi ili rovova kako bi se precizno definisale dimenzije utvrđenja i razjasnila horizontalna i vertikalna stratigrafija. Sondažnim iskopavanjem arheološkog lokaliteta Ćetaće postiglo bi se utvrđivanje starosti i veličine ovog rimskog utvrđenja i naselja – kažu u Muzeju Krajine u Negotinu.

Osim na lokalitetu Ćetaće – Radujevac, Muzej Krajine će ove godine raditi zaštitna arheološka iskopavanja Akvesa u Prahovu, arheološka iskopavanja lokaliteta Egeta, a sa Arheološkim institutom u Beogradu arheološka istraživanja na lokalitetu Vrelo – Šarkamen.

Na arheološkom lokalitetu Vrelo – Šarkamen ove godine biće sproveden i projekat konzervatorsko – restauratorskih radova naotkrivenim i arheološki istraženim arhitektonskim sadržajima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari