Negotin: Kultura kao deo turističke ponude 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Moderne tehnologije svoju primenu našle su i u kulturi i u turizmu zahvaljujući kojima su brojne atrakcije, koje su često motiv za dolazak u određenu destinaciju, postati dostupnije potencijalnim turistima. Mobilna android aplikacija i audio vodiči novi su projekat Muzeja Krajine u Negotinu čiju realizaciju finasira Evropska unija, a koji će kako se očekuje, povećati broj posetilaca, posebno mlade populacije.

Podrškom kreativnih, održivih, digitalnih i interaktivnih ideja, projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ nastoji da podigne konkurentnost partnera na lokalu i pomogne im u stvaranju novih turističkih proizvoda.

Jedna od ideja koja je dobila podršku i bespovratna sredstva za realizaciju stigla je iz Muzeja Krajine u Negotinu.

Reč je o mobilnoj android aplikaciji i audio vodičima zahvaljujući kojima će mnogobrojne atrakcije opštine Negotin, poput Muzeja Krajine, Kuće Hajduk Veljka, Mokranjčeve rodne kuće, autentičnih Rogljevačkih, Rajačkih i Smedovačkih pivnica, kamenih prerasti Vratne, istoimenog manastira, i manastira Bukovo i Koroglaš, postati pristupačnije posetiocima.

Negotin: Kultura kao deo turističke ponude 2
Foto: Muzej Krajine Negotin

– Uz pomoć aplikacije, posetioci će moći da dožive Negotinsku Krajinu kroz virtuelne ture, a uz audio vodiče će imati mogućnost da na engleskom, nemačkom ili srpskom jeziku saznaju više o bogatoj istoriji Negotina – objašnjavaju u negotinskom Muzeju, dodajući da će uvođenjem IT rešenja povećati broj posetilaca, naročito mladih.

Inače, Muzej je prošle godine izradio virtuelne ture u okviru projekta „Virtuelna kulturna baština Negotinske Кrajine“ koji je finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.

Virtuelnim turama predstavljene su stalne postavke u centralnoj zgradi Muzeja Кrajine, Rodnoj kući Stevana Mokranjca i Muzeju Hajduk Veljka, zatim eksterijer i enterijer Crkve Svete Trojice, Crkve Rođenja Presvete Bogorodice, Manastira Bukovo, Manastira Vratna, Manastira Кoroglaš, Rajačkih i Rogljevačkih pivnica.

Negotinski muzej je i deo kapitalnog projekta “Digitalizacija turističke ponude Srbije” Ministarstva informisanja i telekomunikacija , čiji je cilj uspostavljanje nacionalne digitalne platforme koja će objediniti osnovne potrebne informacije o svim značajnim lokalitetima i manifestacijama.

Jedan od lokaliteta za koji je u planu izrada Digitalnog turističkog vodiča je Rodna kuća Stevana Mokranjca u Negotinu.

Program “EU za kulturno nasleđe i turizam” bespovratna sredstva opredelio je za još jedan projekat iz Negotina.

Reč je o Vokalnom etno festivalu mladih, koji se bavi očuvanjem i razvojem tradicionalne muzike istočne Srbije i Balkana među mladima ljudi, sa nizom edukativnih radionica, takmičenja i nastupa.

-Ovaj jedinstveni festival organizuje kreativno udruženje „NEGO“ koje će sredstva Evropske unije iskoristiti kako bi na inovativne i kreativne načine upotpunili doživljaj posetilaca – kaže za Danas menadžer na projektu “EU za kulturno nasleđe i turizam” Nenas Konstantinović, dodajući da je konkurs za kreativnu industriju samo jedan u nizu konkursa koji se sprovode kroz ovaj projekat koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari