Mobilne aplikacije i digitalne prezentacije negotinskog Muzeja Krajine 1Muzej Krajine/Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Idući u korak sa savremenim načinima prezentacije Muzej Krajine u Negotinu je prošle godine uradio virtuelnu digitalnu prezentaciju kulturnog nasleđa Negotinske krajine. Ove godine, zahvaljujući bespovratnim sredstvima projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam” nastavljaju se aktivnosti na tom polju.

„Audio guide – The story of The Кrajina Museum and virtual presentation of the cultural heritage of the Negotin region“ novi je projekat Muzeja Кrajine čija realizacija je u toku.

-Projektom će Muzej Кrajine dobiti audio-vodiče na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku; zatim, mobilnu aplikaciju za android i iOS, kao i digitalne prezentacije koje će biti implementirane u interaktivne monitore raspoređene u sva tri objekta Muzeja Кrajine: centralnoj zgradi Muzeja, Rodnoj kući Stevana Mokranjca i Muzeju Hajduk Veljka – kažu u negotinskom Muzeju.

Vrednost projekta je 18.65o evra, a realizacija se finansira bespovratnim sredstvima projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju EU i nemačka Vlada, a sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine.

Krajem prošle godine je zahvaljujući projektu „Virtuelna kulturna baština Negotinske Кrajine“ koji je Muzej Krajine realizovao sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, omogućeno putovanje kroz virtuelni svet kulturne baštine i turističkih atrakcija ove opštine.

Virtuelnim turama predstavljene su stalne postavke u centralnoj zgradi Muzeja Кrajine, Rodnoj kući Stevana Mokranjca i Muzeju Hajduk Veljka.

Osim stalnih muzejskih postavki, posredstvom modernih tehnologija moguće je obići i videti eksterijer i enterijer Crkve Svete Trojice i Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Negotinu, kao i Manastira Bukovo, Manastira Vratna, Manastira Кoroglaš, Rajačkih i Rogljevačkih pivnica.

Ovim projektom redizajniran je sajt Muzeja Кrajine, koji je urađen na ćirilici, latinici i engleskom jeziku i na čijim stranicama su postavljeni virtuelni vodiči.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari