Muzej Krajine u Negotinu obeležio slavu 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Jedan od prvih kompleksnih muzeja južno od Beograda, Muzej Krajine u Negotinu, obeležio je slavu ustanove – Svetog Simeona i Anu, na dan kada je pre 89 godina osnovan negotinski muzej.

Dan uoči slave u Muzej je stiglo priznanje iz Eparhije timočke, a narednih mesec dana u galerijskom prostoru Muzeja Hajduk Veljka moguće je pogledati izložbu fotografija ,,Geopark Đerdap — Putovanje kroz prvi i jedini geopark u Srbiji“.

Poštujući tradiciju, zaposleni u Muzeju Krajine u Negotinu su u krugu bliskih sradnika, obeležili slavu ustanove, Svetog Simeona i Anu.

Na ovaj dan pre skoro devet decenija osnovan je negotinski muzej koji čuva svedočanstva o bogatoj istoriji i tradiciji Negotinske Krajine u centralnoj zgradi Muzeja, rodnoj kući Stevana Mokranjca i Muzeju Hajduk Veljka.

– Jedan od prvih kompleksnih muzeja južno od Beograda verno oslikava složene istorijske događaje i ličnosti ovog kraja – od junaka Prvog srpskog ustanka Hajduk Veljka, do najznačanijeg domaćeg kompozitora Stevana Mokranjca. Pod okriljem Muzeja su vekovima stara duhovna i svetovna zdanja kao i antički lokaliteti koji daju posebnu istorijsku vrednost Negotinskoj Krajni – objašnjava direktor Muzeja Ivica Trajković.

Muzej Krajine u Negotinu obeležio slavu 2
Ivica Trajković i Jovanka Stefanović Stanojević /Foto: Muzej Krajine

Direktoru negotinskog Muzeja je na Sretenje, inače slavu Timočke eparhije, uručena arhijerejska pohvalnica, a osim njega ovo priznanje episkopa timočkog uručeno je direktorki Doma kulture “Stevan Mokranjac” Negotin Jovanki Stefanović Stanojević, Dejanu Živaniću i Nebojši Veličkoviću iz Кladova i Jasni Vasić iz Zaječara.

U galerijskom protoru Muzeja Hajduk Veljka u Negotinu otvorena je izložba fotografija „Geopark Đerdap — Putovanje kroz prvi i jedini geopark u Srbiji“.

Na otvaranju je govorio rukovodilac službe zaštite, unapređenja, promovisanja i održivog razvoja JP “Nacionalni park Đerdap” Saša Nestorović, a prisutna publika je uz pomoć tridesetak fotografija velikog formata, mogla da se upozna sa najatraktivnijim objektima geološkog, prirodnog i kulturnog nasleđa Geoparka Đerdap.

Izložba„Geopark Đerdap — Putovanje kroz prvi i jedini geopark u Srbiji“ otvorena je do sredine marta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari