Neizvesno da li Đogo ostaje reditelj 1Foto: Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

„Projekat snimanja filma ‘Košare’ je neupitan i država iza njega čvrsto stoji“, saopšteno je juče iz Filmskog centra Srbije posle druge medijacije zbog spora do kog je posle osam dana snimanja došlo između reditelja Balše Đoga i producenata Vladana Anđelkovića i Nemanje Mićića.

U saopštenju se objašnjava da je „utvrđeno da neslaganje između produkcije i reditelja postoji oko obaveza koje je reditelj trebalo da ispuni u vezi sa vremenskim rokovima i dinamikom snimanja“ i da će „obe strane u narednim danima dostaviti dokumentaciju i izjasniti se o načinima rešavanja ovog problema“.

Kako Danas nezvanično saznaje, odluku da li će Đogo režirati „Košare“ do kraja trebalo bi po donese FCS na kraju procesa medijacije.

Učesnicima jučerašnjeg sastanka „preporučeno“ je da se pod hitno zaustavi medijska buka oko prekida snimanja prvog srpskog dugometražnog igranog filma o borbama na srpsko-albanskoj granici na Juničkim planinama tokom NATO agresije na SRJ.

Medijaciji su, kako je saopšteno, juče prisustvovali predstavnici produkcijske kuće „Omega prodakšn“, reditelj Balša Đogo, predstavnici Ministarstva kulture i FCS.

„Obe strane iznele su svoje viđenje nesporazuma koji je usporio realizaciju projekta ‘Košare’. Tom prilikom utvrđene su činjenice da nije menjan scenario Đorđa Milosavljevića za koji je ‘Omega prodakšn’ dobila sredstva na konkursu FCS, te da su u tom smislu netačne sve spekulacije iznesene u javnosti o intervencijama na scenariju. Suština priče o Košarama koju je napisao Đorđe Milosavljević i koju je podržalo Ministarstvo odbrane i FCS potpuno je nepromenjena“, ističe se u saopštenju Centra.

U javnosti doduše nije bilo spekulacija o promeni scenarija, već je Balša Đogo javno rekao da su producenti prekinuli snimanje tražeći da „olakša“ scenario, šta god to značilo, i da ubrza rad na filmu. Đogo je pre prve neuspele medijacije u FCS, koju je je prošlog utorka prekinuo dolazak nepozvane unifomisane osobe, za koju neki beogradski mediji tvrde da je bivši pripadnik 63. Padobranske brigade Hasan Omerović Omer, upozorio da niko ne može da snima po scenariju, čiji je koscenarista, jer je zaštitio autorska prava.

Đogo, producenti, kao i Đorđe Milosavljević juče nisu odgovarali na telefonske pozive. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista od direktora FCS Gordana Matića Danas nije dobio pojašnjenja u vezi sa scenarijom i traženim promenama koje je pominjao Đogo, kao ni odgovor na pitanje da li Balša Đogo ostaje reditelj „Košara“, jer su producenti i pre prve medijacije tvrdili da su definitivno odustali od njegovog angažmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari