BerlinaleFoto: FoNet/Monika Skolimowska/

Nemačka ministarka kulture Klaudija Rot najavila je istragu zbog kritika na račun Izraela tokom završne svečanosti Berlinala u subotu. Kancelar Olaf Šolc osudio je „jednostrano zauzimanje stavova“ na ceremoniji, a reagovali su i drugi političari.

„Sa gradonačelnikom Berlina Kajom Vegnerom (Kai Wegner) i Berlinskim senatom, koji su zajedno s nama nadležni za Berlinale, razmotrićemo događaje sa dodele nagrada“, rekla je Rotova u ponedeljak.

Treba, dodala je, da se istraži je li Berlinale opravdalo tvrdnju da je mesto pluralizma, različitih perspektiva i dijaloga.
Isto tako treba videti „kako ubuduće da se osigura da je Berlinale mesto bez mržnje, huškanja, antisemitizma, rasizma, mržnje prema muslimanima i svakog oblika mizantropije“.

Na gala svečanosti je više puta bilo reči o sukobu na Bliskom istoku.

Mnogi članovi žirija, kao i dobitnici nagrada su verbalno ili porukama koje su nosili zatražili mir u Pojasu Gaze. Neki su imali palestinske marame.

Američki režiser Ben Rasel (Russell) je na kraju svog govora, osuđujući izraelsko bombardovanje Gaze, pomenuo genocid.

Izraelski filmski stvaralac Juval Abraham je, isto na bini, rekao da Palestinci u Izraelu trpe uslove „aparthejda“.

Šolc je osudio kritike na račun Izraela.

Kancelar se slaže „da se takvo jednostrano pozicioniranje ne može dozvoliti“, rekla je zamenica portparola vlade Kristijane Hofman (Christiane Hoffmann).

U svakoj debati na temu bliskoistočnog sukoba važno je imati na umu da je konflikt izazvao Hamas napadom na Izrael 7. oktobra prošle godine, prenela je portparolka.

Rotova je ocenila da su izjave na zatvranaju Berlinala bile „zastrašujuće jednostrane i nabijene mržnjom prema Izraelu“.

„Neprihvatljivo je da u večeri poput ove međunarodni filmski stvaraoci ne pomenu zverski teroristički napad Hamasa na više od hiljadu ljudi koji su mirno živeli i slavili na festivalu (u Izraelu) i njihovo okrutno ubistvo, niti da ni reč izgovore o više od 130 talaca koji još trpe nasilje Hamasa“, rekla je nemačka ministarka.

Napad Hamasa i patnju talaca je jasno i glasno pomenula samo direktorka Berlinala Marijete Risenbek (Mariette Rissenbeek), što nije dovoljno, zaključila je Klaudija Rot.

Još neki političari su na društvenim mrežama osudili navode koje su nazvali antisemitskim.

Gradonačelnik Vegner rekao je da se nada da će Berlinale ubuduće sprečavati ponavljanje „ovakvih incidenata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari