Nemački pesnik Marsel Bajer dobitnik Zlatnog ključa 1Arhivska fotografija: Grad Smederevo

Dobitnik Zlatnog ključa Smedereva, prestižne nagrade 48. Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen, ove godine je nemački pesnik Marsel Bajer, prenosi portal Podunavlje.info.

Zlatni ključ je najznačajnija nagrada grada Smedereva, a dodeljuje se uglednim pesnicima sveta za celokupan poetski opus. Odluku o nagradi donosi Odbor za dodelu nagrade, a nagrada se sastoji od pozlaćene kopije ključa srednjevekovnog Smedereva, objavljivanja knjige – izbora poezije i novčanog iznosa.

Marsel Bajer rođen je 1965. godine na Švapskoj visoravni, odrastao je u Kilu i u Nojsu, a 1996. preselio se iz Kelna u Drezden gde i danas živi. Njegova prva zbirka poezije (Vokmenka) objavljena je 1989, a 1991. godine njegov prvi roman (Ljudsko meso). Studirao je teoriju književnosti u Zigenu, a diplomirao je sa radom o delu Friderike Majreker. Tokom devedesetih godina radio je honorarno kao muzički novinar za časopis SPEKS, a od 2002. godine napisao je pet libreta za kompozitore savremene muzike kao što su Eno Pope, Manos Cangaris i Tošio Hosokava. U Institutu Maks Plank za istoriju nauke u Berlinu bio je gost 2008. godine, dok je 2014. godine na poziv Gete instituta i festivala Krokodil gostovao mesec dana u Beogradu. Naredne godine je bio gostujući saradnik istraživačke grupe BildEvidenc (SlikaDokaz) na Slobodnom Univerzitetu u Berlinu. Tokom 2016. godine držao je poetska predavanja na Geteovom Univerzitetu u Frankfurtu na Majni. Iste godine dobio je najveću nemačku nagradu za književnost koja nosi ime Georga Bihnera. Poslednje objavljene knjige su zbirke eseja „Oni su to jezikom nazivali“ (2016) i „Stoleće do slepila oplakano. Slika i ton“ (2017). Povremeno prevodi sa engleskog (Majkl Hofman, Vilijam Batler Jejts, Gertruda Štajn). Na srpskom su mu do sada objavljena dva romana: Leteće lisice i Kaltenburg.

Dobitnik ovogodišnje festivalske povelje Zlatko Krasni za prevođenje savremene poezije je prevodilac, pesnik i publicista, Dragan Mraović.

Festival dodeljuje još dve nagrade – Zlatnu strunu, koja će biti uručena na završnoj festivalskoj večeri i Smederevskog Orfeja, čijeg će ovogodišnjeg dobitnika saopštiti žiri na književnoj večeri 17. oktobra. Na Pesničkoj jeseni, svoju ocenu poezije daće i smederevska publika, kao i list Naš glas, koji dodeljuje Povelju i Specijalnu povelju zavičajnim pesnicima.

Program Zlatni ključić ove godine je posvećen sećanju na nedavno preminulog Rašu Popova, dobitnika ove nagrade 2011. godine.

Festivalski program ovogodišnje Smederevske pesničke jeseni biće održan od 17. do 19. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari