Nemanjići - restartovanje pop-kulturnog fenomena 1

Posle pilot-epizode koja je, kako tvrde u RTS, u brzini montirana da bi bila prikazana 31. decembra na izdisaju jubilarne 2017. u kojoj se obeležavalo 800. godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, ovog vikenda i zvanično počinje emitovanje prvog domaćeg serijala sa srednjovekovnom tematikom „Nemanjići – rađanje kraljevine“.

Serija ima 13 epizoda snimljenih po scenariju Gordana Mihića, a u režiji Marka Marinkovića. U subotu i nedelju u udarnom večernjem terminu na Prvom programu RTS, kao neka vrsta restartovanja „Nemanjića“, biće prikazane prve dve epizode pod naslovom „Pod zastavom Vizantije“ i „Miroslavljevo jevanđelje“. Ostale će se emitovati nedeljom uveče.

Prva epizoda vraća gledaoce u 1165. godinu, kad u Niš, na poklonjenje vizantijskom caru Manojlu Komninu, dolaze Stefan Nemanja i njegova braća Tihomir, Stracimir i Miroslav. Nemanja dobija najveće carske povlastice, što izaziva zavist njegove braće, koja ga zatvaraju u pećinu, iz koje on uspeva da se izbavi zahvaljujući molitvama Svetom Georgiju. Na slobodi počinje borbu za osamostaljenje srpskih zemalja.

U drugoj epizodi radnja se seli u dvor u Stonu, gde Nemanju muče snovi zbog brata Tihomira koji se stradao u sukobu sa njim, boreći se u vizantijskoj vojsci. Vraćajući se s porodicom u Rašku, Nemanja svraća kod brata Miroslava u čijoj skriptarnici rade na Miroslavljevom jevanđelju. Na nagovor vlastele Nemanja se sprema da napadne Vizantiju. Glavne uloge u prve dve epizode igraju: Mladen Nelević, Dubravka Mijatović, Miodrag Miki Krstović, Meto Jovanovski i Goran Sultanović.

– Već je i sama najava emitovanja, a pogotovo prva epizoda serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“ izazvala ogromnu pažnju. Ova serija je postala pop-kulturni fenomen i sve javne rasprave i debate potvrđuju povećanu pažnju i ukazuju koliko njen sadržaj intrigira i privlači veliki broj gledalaca. Bitno je istaći da je ovo prva igrana televizijska serija koja se bavi srednjovekovnom Srbijom. Prvi put je ekranizovana naša istorija tog doba, čime se ulazi na neistraženo tlo, nepoznato i novo, kako za gledaoce tako i za stvaraoce igranih serija. „Nemanjići“ daju temeljni vizuelni okvir, osnov koji će u narednim godinama i decenijama drugi autori moći da dopunjavaju ili da menjaju svojim interpretacijama, da daju nova viđenja – kaže za Danas Saša Radojević, urednik TV serije „Nemanjići“.

On ističe da je „na delu izgradnja imaginarijuma od čije uravnoteženosti u prikazivanju istorije, političke dimenzije, lične drame i romanse zavisi i trasiranje budućih bavljenja tim vremenom u filmovima i TV serijama“.

– Možda će u nekim boljim vremenima biti i više novca koji je, kako je naglasio istaknuti scenograf Miljen Kreka Kljaković, nužan za ovako zahtevne produkcije, ali je svakako uputno seriju „Nemanjići – rađanje kraljevine“ na pravi način vrednovati tek kada budu emitovane sve epizode. Neophodno je, naravno, osluškivati duh svog vremena i glas javnosti. Oko televizijskih serija se u savremenom svetu, usled povećanja njihove popularnosti i uticaja, vrlo često polarizuje javno mnjenje, a te pojačane emocije ne bi se pojavljivale u takvom intenzitetu da nije reč o sadržajima koje gledaoci smatraju zaista važnim – naglašava Radojević.

Autorski tim i uprava RTS posebno ističu da je ovaj TV serijal, čiji je „format od nacionalnog značaja“ snimljen za samo 100 snimajućih dana na 230 autentičnih lokacija sa 222 glumca i 2.700 statista i kaskadera. Na promociji „Nemanjića“ u RTS-u saopšteno je i da će „planiran budžet od 3,2 miliona evra biti smanjen na oko tri miliona evra“. Kako se čulo, veći deo sredstava – 1,82 miliona evra obezbedili su finansijeri, sponzori i prijatelji serijala, dok je ostatak RTS obezbedio iz komercijalnih prihoda, ne iz budžeta Vlade Srbije, niti iz takse koju građani plaćaju svakog meseca. U RTS stalno ponavljaju da su „Nemanjići“ najzahtevniji projekat rađen kod nas, posebno kad je reč o kostimima, scenografiji, produkciji i postprodukciji.

– Ja sam više nego zadovoljan načinom na koji je ekipa sa Markom Marinkovićem na čelu i ovim sjajnim glumcima ostvarila i realizovala projekat koji sam ja napisao. U nekim stvarima je to prevazišlo moja očekivanja, jer nisam mogao da verujem da će se na takav način, sa toliko dubine i neke epske snage, uraditi do kraja – rekao je Gordan Mihić na promociji „Nemanjića“.

Pilot-epizoda ovog serijala izazvala je žestoku polemiku na društvenim mrežama i u medijima. U nju se čak uključio i Programski savet RTS, ali je Upravni odbor i menadžment nacionalne televizije odlučio da „konačnu ocenu serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“ prepusti gledaocima i stručnoj javnosti posle emitovanja“.

Tim za avanturu

Autorski tim pored Mihića i Marinkovića čine: direktor fotografije Nebojša Bašić, kostimograf Stefan Savković, scenograf Kiril Spaseski, kompozitor Dragan Ilić, montažer Branislav Godić, dizajner zvuka Srđan Milovanović. Stručni savetnici bili su istoričari Marko Popović i Smilja Marjanović Dušanić. Osim Mladena Nelevića, koji igra Stefana Nemanju, udarne uloge tumače: Vojin Ćetković (Stefan Prvovenčani), Nebojša Glogovac (Vukan Nemanjić), Dragan Mićanović (Sveti Sava), Jelena Gavrilović (Evdokija), Sloboda Mićalović Ćetković (Ana Dandolo), Nada Šargin (Raška)… „Ovo je bila jedna prava avantura, jedan pionirski posao za većinu nas glumaca – prvi put smo se sreli sa epohom na filmskom setu“, rekao je Mićanović na promociji „Nemanjića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari