Nemojte propustiti da pogledate legat porodice Varadi u zrenjaninskom muzeju 1Foto: M.P./Danas

U okviru stalne postavke zrenjaninskog Muzeja nalazi se Legat-soba porodice Varadi, koja je Vojvodini, Jugoslaviji i Srbiji dala više uspešnih advokata i pravnika pa ako ste u poseti ovom gradu ili planirate da dođete obavezno pogledajte i ove eksponate.

Ulaz u zrenjaninski muzej za individualne posete je besplatan, dok se za organizovane posete sa stručnim vođenjem plaća simbolična cena, 150 dinara za odrasle i 100 dinara za decu.

Zašto je organizovana poseta kvalitetniji vid obilaska muzeja ? Stručni kustosi pedagozi posetiocima će ispričati sve što je značajno za sadaržaj koji žele da obiđu, uz obilje podataka.

Tako će gosti saznati podatke i o porodici Varadi, čijaje  legat soba formirana u zrenjaninskom muzeju pre 0sam godina.

Najpoznatiji predstavnik porodice Varadi je akademik dr Tibor Varadi, profesor prava na novosadskom i više američkih univerziteta, pravni zastupnik SR Jugolsavije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i čovek poznat po svom književnom stvaralaštvu.

Na inicijativu profesora dr Tibora Varadija i članova njegove porodice, Narodnom muzeju Zrenjanin 2014. godine poklonjeni su brojni predmeti iz advokatske kancelarije koju je pokrenuo njegov pradeda Imre Varadi.

Porodična advokatska kancelarija Varadi otvorena je nakon povratka sa studija Imrea Varadija iz Pešte 1893. godine, a kontinuirano je od tada radila sve do 2014. godine.

U poklon zborci su dokumenti, diplome, fotografije, umetničke slike, knjige, novinski članci, pečati i nameštaj, koji su uglavnom pripadali njegovom dedi i ocu.

Ostali su sačuvani skoro svi spisi i svedočanstva o njegovom radu. Pored toga, zaostavštinu čine i predmeti i dokumenta dr Jožefa Varadija i profesora Tibora Varadija.

U ovoj prostoriji izdvaja se slika zavičajnog slikara, impresioniste Lasla Kezdi Kovača pod nazivom „Vetrenjače u Kumanu“ nastala 1891. godine.

Reč je o zimskom pejzažu , kojii je rad višestruko u svetui nagrađivanog mađarskog slikara Lasla Kezdi Kovača (1864–1942), autora koji je pre odlaska u Budimpeštu radio u Velikom Bečkereku kao arhivar Torontalske županije u periodu od 1885. do 1892. godine.

Slika je u prošlosti dva puta izlagana u Narodnom muzeju Zrenjanin na privremenim izložbama 1969. i 1979. godine a sada je posetioci muzja mogu pogledati u okviru legat sobe porodice Varadi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari