Nepodobne ličnosti otvaraju izložbu 1

Prva u nizu izložbi serijala Vremenska kapsula, koja se bavi problemom pamćenja, biće otvorena sutra u Galeriji Prozor a radove će predstaviti umetnik Mirza Dedać, čiji dosadašnji opus odlikuje provokativnost u propitivanju koncepta originalnosti i memorije u domenu vizuelnog.

Ovog puta je Dedaćeva izložba „Događaj“ inspirisana svojevremenom cenzurom stripa „Alan Ford“ iz 1982. godine. Tada je Zagrebački „Vjesnik“ objavio jubilarni, 150. broj italijanskog satiričnog stripa, koji je u bivšoj Jugoslaviji bio veoma popularan. Iako neshvaćen kao politički strip, izvestan stepen cenzure je ipak postojao. U 150. broju, pod nazivom „Kriminal & comp.“ urednici lista su strip skratili za čak pet stranica. Ceo jedan geg u stripu je izbačen zbog pojavljivanja nepodobnih ličnosti iz istorije. Cenzura započinje kada gradski većnici, stalni akteri stripa i pripadnici vlasti javnim govorom otvaraju izložbu u jednoj od gradskih galerija, dok, u prvim redovima posetilaca, vodeće političke figure Drugog svetskog rata – Staljin, Hitler, Musolini i drugi u nastavku daju svoje komentare o izložbi i bez skrivanja govore o političkim stavovima i uverenjima.

Navedeni primer cenzure koristi se samo kao komentar; novi narativ je refleksija na jedan segment istorije cenzure koji podstiče kritičko razmišljanje o odnosima umetnika, kustosa, izlagačkih prostora i kulturne politike uopšte. Doslednost Dedaćevog citiranja izostavljenih strip istorijskih datosti je vrsta subverzivnog štita, kritika prilagodljivosti i neustrašiva senka umetničke budnosti. Njegova izložba moći će da se pogleda do 10. avgusta.

"Assolutamente no!"

Čuvena je urbana legenda o epizodi Alana Forda u kojoj je lik diktatora bio inspirisan Titom i samim tim taj nastavak stripa nikada nije izašao na teritoriji Jugoslavije. Međutim u intervjuu koji je Pavle Ćosić vodio sa Maxom Bunkerom za X Zabavu, Bunker je kategorično negirao ovu tvrdnju izjavom: „Assolutamente no!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari