Neposredni susreti čitalaca i književnika 1Foto: Nenad Kovačević

Trinaestu godinu zaredom u Užicu će se okupiti pisci iz regiona tokom književnog festivala Na pola puta od 22. do 26. aprila.

Osim što promoviše čitalaštvo među mladima i nudi uvid u deo savremene regionalne književnosti, taj festival simboličnog naziva, koji ukazuje na to da je Užice na istoj razdaljini između Sarajeva i Beograda, podstiče obnavljanje pokidanih veza u regionu i afirmiše tolerantnost i potrebu da se komunicira o nasleđenim problemima iz prošlosti.

Od ostalih književnih festivala razlikuje ga i to što pisci drže predavanja u okviru redovnih časova književnosti u Užičkoj gimnaziji, o temama koje nisu obuhvaćene nastavnim planom i programom, a za koje su učenici iskazali interesovanje. Takođe, gimnazijalci se, sa profesorkama Ružicom Marjanović, Gordanom Danilović i Ljiljanom Smiljanić, kao njihovim koleginicama iz drugih škola – Snežanom Cvetković i Milenom Strčić, mesecima pripremaju za susrete sa piscima. Čitaju njihove knjige, o tome diskutuju, a tokom festivala druže se piscima i moderiraju razgovore sa njima na večernjim javnim čitanjima.

Učenice Užičke gimnazije Jelena Stejić, Ana Rosić i Kristina Milićević, koje su detaljno i sadržajno najavile program i učesnike, istakle su privilegiju neposrednog susreta i razgovora sa piscima nakon čitanja njihovih dela.

Osim Nenada Veličkovića, univerzitetskog profesora i književnika iz Sarajeva, koji je sa Ružicom Marjanović, profesorkom književnosti u Užičkoj gimnaziji, osnovao festival, i Dejana Ilića, urednika u beogradskoj Fabrici knjiga, gosti će biti: Dejan Atanacković, Mira Otašević i Vladimir Pištalo. Doći će Dino Bauk, advokat, novinar i pisac iz Ljubljane, Siniša Labrović, multimedijalni umetnik, i Barbara Matejčić, novinarka i književnica iz Zagreba, Mustafa Zvizdić, pesnik, i Aida Šečić Nezirević, književnica iz Sarajeva, i Bojan Krivokapić, pisac iz Novog Sada. Gosti će biti i: Heni Erceg, Viktor Ivančić i Boris Dežulović, kao i srednjoškolci iz Sarajeva, Zagreba, Beograda i Rijeke.

Ovogodišnji susreti pisaca, koje organizuje Užička gimnazija, počeće u nedelju, 22. aprila, u 18.30 časova na Maloj sceni Narodnog pozorišta Užice, a jedan njegov deo biće posvećen nedavno preminulom Predragu Luciću, književniku, reditelju i novinaru iz Splita, koji je sve vreme podržavao Festival i bio njegov omiljeni gost. U festivalskoj ediciji „Mala kutija“ štampano je pet knjižica iz njegovog dramskog, poetskog i satiričnog opusa, pod nazivom „Lucidno izdanje“, koje ima i svoje „goste“ – Arsena Dedića, Sinana Gudževića, Izeta Sarajlića, Tomu Bebića i Danila Kiša, čije knjige je Predrag Lucić objavio u Feralovoj ediciji.

Iste večeri uslediće projekcija dokumentarnog filma „Viva Ludež“, Marine Banićević i Saše Stanić, koji su, u februaru 2016. godine u Rijeci, razgovarali sa Viktorom Ivančićem, Predragom Lucićem i Borisom Dežulovićem, osnivačima političko-satiričkog lista Feral Tribune. Sutradan, u 18.30 časova, u holu Narodnog pozorišta, biće otvorena izložba instalacija „Utisak Užica“ Siniše Labrovića.

Ružica Marjanović je objasnila da su neki od ovogodišnjih pisaca pozivani i ranije, ali da zbog obaveza nisu mogli da budu gosti festivala.

– Jedan od važnih kriterijuma za učešće na festivalu je i taj da autori imaju aktuelne knjige koje, po proceni profesora i đaka u gimnaziji, ali i naših prijatelja sa kojima se konsultujemo, odgovaraju srednjoškolskom čitaocu i festivalskoj poetici – rekla je Ružica Marjanović.

Javna čitanja i predavanja

Osim javnih čitanja na Maloj sceni NP Užice, koja počinju u 19.30 časova i koja su veoma posećena i otvorena za sve građane, predavanja užičkim gimnazijalcima će održati: Nenad Veličković („Poezija i šoping“), Dino Bauk („Kakva korist od čitanja?“), Mira Otašević („Kropotkin. Zašto danas?“), Siniša Labrović („O umetničkom performansu“), Dejan Atanacković („Savremena vizuelna umetnost“), Barbara Matejčić („Narativno novinarstvo“), Mustafa Zvizdić („Putopis Ljudi govore Rastka Petrovića“), Aida Šečić Nezirević („Pisati o ženama“), Vladimir Pištalo („O Ivu Andriću“), Bojan Krivokapić („Radionica pisanja – šta(nam) znači proces?“) i Dejan Ilić („Razgovor o filmu“).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari