"Nepravda, sama umetnost, današnja kultura sunovrata, položaj pojedinca": Negotinski pesnik o svojoj inspiraciji 1Saša Skalušević /Foto: Privatna arhiva

Poslednja je nedelja oktobra i posle dve godine korona pauze, na radost čitalačke publike Sajam je knjiga i „povratak napisanih“. Među mnogobrojnim knjigama je i Pitanje oblika Saše Skaluševića Skale, pesnika iz Negotina.

Saša, sa kojim razgovaramo pred odlazak na Sajam knjiga, definiše da je inspiracija „umetnost kao život, kao sam stvaralački proces“, a poezija, citirajući Ljubu Simovića, „to je uvek nešto drugo“.

– Ali ne bih barem za svoje knjige, stihove, mogao tačno da kažem šta je inspiracija ili da ona, to uviđanje, ta iluminacija dolazi izvan i daruje nam neki koncept pomoću kojih dolazimo do rešenja ili kreacije. To je više jedan složeniji i više radni proces, a onda svet u kome živimo, koji nas okružuje nam lako može ponuditi dominanti fokus uzbuđenja. Mada nepravda, kao i sama umetnost, ali i današnja kultura sunovrata, današnji položaj pojedinca, svi ti predmeti manipulacije koji nas okružuju, sloboda kreativnosti, izražavanja jedna alternativa stvarnosti, mislim da to dosta pokreće moje pisanje – objašnjava za Danas Skalušević.

Zanimalo nas je i koliko je teško ili lako danas objaviti knjigu i doći do izdavača, a time i do čitalaca.

Naš sagovornik smatra da danas u eri tehnologije, interneta i različitih korisnih tehničkih pomagala, ali i odmagala, kako kaže, nije nešto baš teško objaviti knjigu.

– Pitanje je šta najpre vi, kao njen tvorac želite od nje, od sebe a onda i koliko ona i to što radite znači vama i nekome tamo drugom – kao važnije izdvaja Skalušević.

Po njemu je izdavaštvo u Srbiji, ma koliko sve bilo u krizi, ipak u usponu, iako to svakako nisu veliki tiraži kao nekada u Jugoslaviji, sedamdesetih ili osamdesetih godina 20. veka, naročito što se tiče poezije.

-Ali ima ozbilnjih pomaka, vrlo finih, posebno manjih nekomercijalnih izdavača sa jasno profilisanim autorima, temama i idejama. Ima zaista dobrih knjiga. I da, poezija je dosta „živa“, piše se ali i čita – kaže naš sagovornik

Skaluševićevi stihovi čitaju se širom Srbije, u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a nova knjiga Pitanje oblika nakon predstavljanja na Sajmu knjiga svoj dalji put do čitalaca nastavlja u knjižarama i drugim promocijama, kako u Negotinu, tako i u drugim gradovima.

-Drago mi je da postoji interesovanje za moju knjigu i kod nas ali i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, da se knjiga čita, da se sretnem sa nekim prijateljima, da ta imaginacija nalazi dalje neki svoj put – zaključuje Saša Skalušević Skala.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari