"Nespokojni" Lin Ulman u izdanju Geopoetike 1

Ćerka slavnog švedskog sineaste Ingmara Bergmana i norveške glumice Liv Ulman, Lin Ulman napisala je roman „Nespokojni“, koji je s norveškog preveo Radoš Kosović, a objavila beogradska Geopoetika.

Skandinavska književna kritika je ovaj roman proglasila za remek-delo, dok glavni urednik Geopoetike Vladislav Bajac kaže da je ovo roman o tri specifična lika i njihovim kompleksnim odnosima.

– Ovo je roman o ženi koja se vraća u prošlost i piše o ocu i majci, komplikovanim porodičnim odnosima koje književnica analizira duboko i pošteno, a upravo je ta analiza nepovoljna po glavne likove u romanu. Pod lupom analize Lin Ulman, analiziraju se intimni odnosi u njenoj porodici. Ovo delo prekoračuje granice žanra, to je roman o detetu koje jedva čeka da poraste i o roditeljima koji bi voleli da su deca, o sećanjima i zaboravu – rekao je Bajac.

Na tristotinak stranica Lin Ulman se trudi da uspostavi blizak odnos sa ocem, s kojim je provodila malo vremena. Između oca i ćerke stajao je diktafon kao sredstvo koje će im pomoći da stvore dokument o starenju, a koji će zajedno napisati. To se zbog Bergmanove smrti nije dogodilo, što je jedan od razloga zbog kojih je nastao ovaj roman.

Lin Ulman je autorka šest nagrađivanih romana koji su pobrali pohvale i kritike i objavljeni na više od trideset jezika. Za svoj najnoviji roman „Nespokojni“ dobila je više nagrada i nominacija. Dobitnica je nagrade Debloug u 2017. za celokupno stvaralaštvo koju dodeljuje Švedska akademija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari