Nezapamćene ovacije „Čudu u Šarganu“, glumačkoj ekipi i reditelju Jagošu Markoviću 1foto Nebojša Babić

Predstava koja se već od prvih proba pratila s velikom pažnjom javnosti, nova inscenacija kultnog dela „Čudo u Šarganu“, u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića, premijerno je izvedena na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, i pokazala se kao kulturni događaj.

Ogromna gužva ispred pozorišta, potraga za „kartom više“ i prepuno gledalište velike scene, kako zbog Simovićevog dela koje se posle dvadeset godina premijerno vratilo pred beogradsku publiku, tako i zbog ekipe koja je radila predstavu, pokazali su se više nego opravdanim.

Nezapamćenim ovacijama, skandiranjem i aplauzima ispraćeni su Anita Mančić (Ikonija), Sanja Marković (Cmilja), Ljubimir Bandović (Manojlo), Miodrag Dragičević (Anđelko), Marko Janketić (Mile), Miloš Samolov (Stavra), Nenad Jezdić (Prosjak), Boris Isaković (Skitnica), Nebojša Dugalić (Vilotijević), Aleksej Bjelogrlić (Tanasko), Tamara Dragičević (Gospava), Jovana Belović (Jagoda), Slobodan Tešić (Islednik), Sanja Marković (Cmilja), koji su oživeli antologijske junake „Čuda u Šarganu“ čije su reprlike odavno zaživele i u našem svakodnevnom jeziku.

Ovacijama je sinoć nagrađen i Jagoš Marković, koji je najviše režirao dela jednog od najvažnijih dramatičara ovog prostora – na istoj sceni JDP sa njegovim rediteljskim potpisom i sa velikim uspehom igra se i Simovićevo „Putujuće pozorište Šopalović“.

Markovićevo novo scensko čitanje „Čuda u Šarganu“, ove poezije teksta, mešanje svetova i epoha u kojima Srbija ratuje, oplakuje, pije i banči, koja se bavi surovostima i patnjom, našim mentalitetom, ljudima sa margine i duboko usađenim uverenjem da je stradanje neminovno, pokazalo se kao praznik pozorišta.

Tu svečanost publici su priredili ne samo glumački veterani predvođeni Anitom Mančić, već i mlade snage koje dolaze, pre svih Sanja Marković i Aleksej Bjelogrlić koji su oduševili publiku.

„Čudu u Šarganu“ sinoć su aplaudirali i Milena Marković, Božo Koprivica, Stefan Arsenijević, Branko Cvejić, Tihomir Stanić, Gorica Mojović, Muharem Bazdulj, Predrag Marković i drugi brojni predstavnci našeg javnog života, a repriza premijere zakazana je večeras u 20 časova.Foto promo Nebojša Babić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari