Ni novinari ni posetioci Narodnog muzeja nisu bili u kontaktu sa obolelim radnikom 1Foto: Stanislav Milojković

Iz Narodnog muzeja tvrde za Danas da njihov radnik obezbeđenja koji je pozitivan na korona virus nije bio u Muzeju u vreme njegovog ponovnog otvaranja 23. aprila te i nije mogao da ugrozi zdravlje novinara i posetilaca koji su ovom događaju prisustvovali.

Informacija o tome da se korona pojavila u Narodnom muzeju u Beogradu na adresu redakcije Danasa je stigla mejlom od predsednika Granskog sindikata Dragana Milanovića koji za naš list rekao da je o inficiranom radniku u Narodnom muzeju saznao od zaposlenih u toj kući.

Prema Milanovićevim rečima, stalno zaposlenom radniku obezbeđenja P.S. u nacionalnom muzeju je „naglo pozlilo u četvrtak 23. aprila u trenutku kada je muzej ponovo najavio otvaranje za posetioce“. Milanović navodi da je „posle pregleda radnik u teškom stanju hospitalizovan u bolnici na Zvezdari“.

„Tog 23. aprila u muzeju je bila velika grupa novinara koja je izveštavala o otvaranju muzeja za posetioce kao i 22 posetioca. Od tog trenutka samo je sedam radnika obezbeđenja Narodnog muzeja u karantinu, ostali koji su bili u direktnom kontaktu sa zaraženim nisu u karantinu i normalno dolaze na posao“, navodi Milanović. On tvrdi i da Muzej posle događaja od 23. aprila „nije dezinfikovao prostor jer je utvrđeno da se zaraženi zbog prirode posla kretao po celoj zgradi muzeja“.

Milanović kaže da je o svemu želeo da obavesti javnost zato što su „posetioci i novinari koji su posećivali Muzej prethodnih dana potencijalno zdravstveno ugroženi jer su bili u zatvorenom prostoru gde je zatvoreni sistem ventilacije (nemogućnost prirodnog provetravanja) i u neposrednom kontaktu sa zaraženom osobom“.

Iz Narodnog muzeja u Beogradu kažu za Danas da se ovom objektu „na dnevnom nivou vrši osnovna dezinfekcija prostora; i da je prisustvo korona virusa potvrđeno kod jednog službenika obezbeđenja koji je poslednji put bio na poslu 22. 04.2020. a ne 23.04. 2020. kako je naveo Milanović“.

„Prisustvo koronavirusa je potvrđeno kod jednog službenika obezbeđenja u subotu, 25.04.2020. a koji je poslednji put bio na poslu, u objektu Narodnog muzeja u sredu, 22.04.2020. Po prijavljivanju prisustva kašlja i malaksalosti upućen je u nadležni dom zdravlja Stari Grad u kojem je pregledan, testiran i sa dobijenim uputstvom za dalje postupanje upućen na bolovanje. Sve kolege koje su bile u neposrednom kontaktu sa njim su obaveštene i upućene da se jave u jedan od COVID centara nadležnog doma zdravlja po mestu stanovanja radi dobijanja instrukcija, kao i da postupaju u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih državnih organa postupanja u situacijama kontakta sa licem za koje se sumnja ili je potvrđeno prisustvo COVID-19 virusa, što u odsustvu simptoma podrazumeva samoizolaciju“, kažu u Narodnom muzeju i podvlače da ni novinari ni posetioci nisu mogli biti u kontaktu sa zaraženim radnikom.

„Imajući u vidu da je kolega kod kojeg je utvrđeno da je pozitivan na COVID-19 virus poslednji put bio u objektu 22. aprila, u vreme dok muzej nije bio otvoren za posetioce, novinari koji su izveštavali o otvaranju dela izložbenih prostora dana 23. aprila, nisu mogli da budu u neposrednom kontaktu sa njim, kao ni posetioci.

Takođe, pripremajući se za delimičnu normalizaciju rada izložbenih prostora i otvaranje muzeja 23. aprila preduzete su mere koje su za cilj imale kako zaštitu posetilaca tako i zaštitu zaposlenih, u vidu dezinfekcije dela površina alkoholom, koridori su dezinfikovani sredstvima na bazi hlora, a na ulazu u muzej je postavljena površina dezobarijera. Broj posetilaca je strogo kontrolisan, a na ulazu u objekat istaknuto je obaveštenje o obaveznom nošenju zaštitnih sredstava – zaštitnih maski i zaštitnih rukavica, kao i obavezi prolaska kroz dezobarijeru, po ulasku u objekat.“

Narodni muzej skreće pažnju i da je juče, 27. aprila, izvršena planirana dezinfekcija objekta od ovlašćene firme uz nadzor Gradskog zavoda za javno zdravlje.

„Izložbeni prostor dezinfikovan je sredstvom sanosil koje je u upotrebi u svetskim muzejima, a čiji sastav ne oštećuje kulturna dobra“, poručuju iz Narodnog muzeja.

Dezinfekcija

U detaljnom odgovoru Narodnog muzeja listu Danas povodom Milanovićevih navoda ova kuća je navela da je i tokom proteklih nedelja, dok je muzej bio zatvoren za posetioce, sprovođena higijena.

„U cilju bezbednosti i zaštite zdravlja zaposlenih redovno je održavana higijena prostorija u Narodnom muzeju, preduzete su mere na dezinfikovanju prostora, kao i dezinfekcija prostora i kontaktnih površina od strane Zavoda za biocide. Po proglašenju vanrednog stanja donete su odgovarajuće odluke i procedure, uređen sistem postupanja, a svi radno angažovani opremljeni su sredstvima zaštite – zaštitnim maskama, zaštitnim rukavicama, sredstvima za dezinfekciju“, kažu u Narodnom muzeju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari