"Nijedne godine bez skandala, vazda "šaljemo fudbalere na košarkaško takmičenje": Luka Mihailović, reditelj filma "Indigo Kristal" povodom izbora srpskog kandidata za Oskara 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Luka Mihailović, reditelj filma „Indigo Kristal,“ čije je ostvarenje takođe bio u konkurenciji za srpskog kandidata za Oskara na pitanje Danasa da prokomentariše odlulku Filmskog centra Srbije, i ako zna kaže kako izgleda procedura, na osnovu kojih kriterijuma je ustrojen mehanizam glasanja odgovara, da ne zna, osim da skoro svaki put izbije neki skandal.

– Iskren da budem ja ne znam ni ko bira te filmove ni ko glasa ni čija je poslednja tu, nakon svih lobiranja… Ne znam iskreno ni koji su kriterijumi koje film treba da ispuni da bi uopšte bio u konkurenciji, jer svake godine ima po neki ispad… ali jedino što sam mogao i sam da primetim kroz nekoliko godina praćenja ove priče je da ni jedne godine nije bilo bez „skandala“.

Vazda „šaljemo fudbalere na košarkaško takmičenje“. Od političarenja nema umetnosti, poručuje Luka Mihailović.

Srpski kandidat za Oskara je film „Što se bore misli moje“ reditelja Milorada Milinkovića objavljeno je juče na sajtu Filmskog centra Srbije.

„Selekciona komisiјa za odabir srpskog kandidata za nagradu Oskar Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke većinom glasova donela odluku da јe naš kandidat za najveće priznanje za 2023. godinu film „Što se bore misli moјe“ reditelja Milorada Milinkovića“ , predočeno je javnosti na sajtu FCS- a, sa  nekoliko dana zakašnjenja imajući u vidu da se očekivalo da odluka bude saopštena 22. septembra.   Uz narečeni tekst nije bilo ni  obrazloženja, ni kriterijuma na osnovu kojih je izabran film, niti koja su sve ostvarenja bila u konkurenciji.

Kako Danas nezvanično saznaje u trci je bilo osam filmova „Oluja“, Miloša Radunovića „Čuvari formule“, „Što se bore misli moje“, Milorada Milinkovića „Indigo kristal“, Luke Mihailovića, „Lost country“, Vladimira Perišića „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića, „Heroji Halijarda“, Radoša Bajića i “Usta puna zemlje” Puriše Đorđevića.

Film „Što se bore misli moje“,  srpski kandidat za Oskara je istorijski triler koji plete priču o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku i događajima koji su neposredno prethodili atentatu.

Naslovnu ulogu kneza Mihaila tumači Dragan Mićanović, dok ostale role tumače Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Zoran Cvijanović, Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić i drugi.

Ove godine se beleži tačno dva veka od rođenja kneza Mihaila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari