Nikad više džeza, a manje sponzora 1Foto: Danas

Ovogodišnji Nišvil je naobimniji, jer traje deset dana, na 20 stejževa, sa 300 programa i oko 1000 umetnika, a ima i do sada najjači džez lajnap, pošto na njemu nastupa najveći broj dobitnika Gremi nagrada i džezera koji su u svetskih Top 5.

Istovremeno, on je i najopasniji za nas kao organizatore jer nikada nismo imali slabiji odziv sponzora, rekao je juče Ivan Blagojević, direktior internacionalnog festivala Nišvil, koji ove godine beleži 25. izdanje.

Na prvoj konferenciji za novinare Nišvila 2019, koji će trajati od 2. do 11. avgusta, Blagojević je kazao da će na ovom „festivalu festivala“ biti odrđano 170 koncerata, među kojima po prvi put i 13 nastupa hip hop muzičara, prikazano 106 filmova i izvedeno 16 pozorišnih predstava, za publiku od sedam do 107 godina. Ukoliko bude lepo vreme, organizatori očekuju da će se i ove godine ponoviti prošlogodišnja posećenost, kada je neki od segmenata festivala videlo oko 200.000 ljudi.

Zvanični program Nišvila počinje 8. avgusta velikim nastupom na dva stejdža pet big bendova iz Srbije, Argentine, Bugarske i Hrvatske i jednim internacionalnim big bendom sa izvođačima iz zemalja našeg regiona, koji broje oko stotinu muzičara. Kao specijalni gosti nastupiće i proslavljeni pijanista, kompozitor i aranžer Lari Vučković iz San Franciska, koji je ovogodišnji dobitnik Nagrade Nišvila za životno delo. Sam festival počinje 2. avgusta premijerom predstave “Kako vam drago” Vlijema Šekspira u režiji Nikite Milivojevića, inače koprodukcije Nišvila i Narodnih pozorišta iz Niša i Kruševca.

„Ovogodišnji džez hedlajneri su veliki svetski muzičari Dejvid Marej, Kristijan Skot, Kris Poter, Dejv Libman i Piter Erskin. Među takozvanim komercijalnim muzičarima- što uopšte ne znači da oni nisu umetnički izvođači, svakak su Masio Parker, Džo Mersa Marli, a pre svega Bob Geldof, koji će nastupiti poslednje večeri i verovatno privući najviše publike, a možda i Nišvil, koji je Gardijan proglasio za deset najznačajnijih džez festivala u Evropi, dovede i do drugih vodećih svetskih medija“, rekao je Blagojević.

Direktor Nišvila je kazao da Nišvil košta 79 miliona dinara, ali da takav finansijski plan neće biti realizovan zbog manjka sponzora. On je kazao da je grad Niš izdvojio 33 miliona dinara, ali Ministarstvo kulture i informisanja- samo dva, a Ministarstvo turizma- samo tri miliona. Niti jedna od većih stranih kompanija koje su poslednjih godina došle neće finansijski podržati Nišvil, a od takve podrške je odustao i Leoni, koji je to do sada činio, nakon što je prethodno odustao Telekom. Dodao je da je zahvalan kompanijama Filip Moris i NIS, koje su osam godina podržavale festival, čime su doprinele njegovom opstanku.

„Postoje ozbiljne predrasude sponzora, odnosno marketinških agencija koje rade za njih, da je umetnička muzika, kakva je džez, neatraktivna i marketinški nezanimljiva. Mada bi se i o tome moglo ozbiljno diskutovati, činjenica je da one zaboravljaju da Nišvil, zbog koncepta koji ima, privlači najširu publiku i da festival poseti na hiljada ljudi“, rekao je on.

Nišvil će i ove godine imatzi oko 300 mladih volontera iz zemlje i sveta. Komplet karata za festival košta 3750 dinara, polukomplet se prodaje za 2750, a dnevna karta staje 1750 dinara.

FILMOVI, FILMOVI…

„Na ovogodišnjem Nišville movie summit-u biće prikazamo 88 dugometražnih, kratkometražnih, eksperimentalnih i igranih revijalnih muzičkih i filmova iz nezavisdnih produkcija. Publika će moći da prisustvuje programima “Novi iranski film”, “Afrička panorama”, “Rock n roll na kvadrat” i programu ekološkog filma. Ona će između ostalog moći da vidi po prvi put filmove iz za nas nepoznatih kinematografija, kakve su ekvadorska, ugandska, sudanska ili kirgistanska. Ovaj program će otvoriti film “Pavaroti” oskarovca Rona Hauarda. Na konkurs Nišvila je inače stiglo 446 filmova“, rekao je Branislav Miltojević, umetnički direktor Nišville movie summit-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari