Nikola Kojo otvara 9. izdanje revije Dani slovenačkog filma: Uzbudljiv program u Jugoslovenskoj kinoteci od 7. do 10. decembra 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Filmom „Jahači“ reditelja Dominika Menceja, koji je 2022. bio predstavnik Slovenije za nagradu Oskar u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film, u četvrtak, 7. decembra u 20. 30h počinju Dani slovenačkog filma, a reviju će proglasiti otvorenom glumac Nikola Kojo.

Ovaj uzbudljiv road-movie snimljen kao manjinska srpska koprodukcija osvojio je brojna priznanja na regionalnoim i svetskim festivalima, a Nikolu Koja u ulozi bajkera Petera koga igra u „Jahačima“, premijerno smo gledali na prošlogodišnjem Festivalu autorskog filma.

Glavni program revije koja je stekla značajnu popularnost naših filmofila, i ove godine donosi neke od najatraktivnijih i nagrađivanijih igranih i dokumentarnih ostvarenja iz novije slovenačke produkcije.

Posle „Jahača“, kako su na konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci najavili Dragomir Zupanc, umetnički direktor revije, Vladimir Šojat, urednik programa DSF+, i Irina Maksimović Šašić, medijski konsultant , u petak, 8. decembra na programu je film „Probudi me“ Marka Šantića.

Nikola Kojo otvara 9. izdanje revije Dani slovenačkog filma: Uzbudljiv program u Jugoslovenskoj kinoteci od 7. do 10. decembra 2
Foto promo Irina Maksimović Šašić

Reč je o pobedniku ovogodišnjeg festivala u Portoržu za najbolji dugometražni igrani film, dok će „Posmatranje“ Janeza Burgera naša publika imati priliku da vidi u subotu, 9. decembra.

„Pero“ Damjana Kozolea, prikazan na prestižnom festivalu u Roterdamu, Sarajevo Film Festivalu i na upravo završenom Festivalu autorskog filma, gde je osvojio posebno priznanje u selekciji „Hrabri Balkan“, zatvoriće 9. izdanje DSF u nedelju, 10. decembra.

Ove godine na programu je i film namenjen mlađoj publici, „Gajin svet 2“, nastavak veoma popularnog filma o adoloscentkinji Gaji. Oba ostvarenja nagrađena su za najbolji dečiji film na festivalima u Motovunu i Sarajevu, a u slovenačkim bioskopima zabeležili su rekordnu gledanost.

Kao uvod u glavni program festivala, večeras, 5. decembra od 18h, u Maloj sali Doma kulture Studentski grad održaće se DSF+, u okviru kojeg će se prikazati kratki igrani, dokumentarni i animirani filmovi savremene slovenačke produkcije.

Prateći program DSF-a obuhvata i sada već tradicionalni Okrugli sto, koji će se održati u petak, 8. decembra od 12h, takođe u Jugoslovenskoj kinoteci, a moderator razgovora je dr Ivana Kronja.

Na temu „Stil i manirizam“ u filmskoj fotografiji govoriće učesnici okruglog stola, gosti festivala – Rado Likon, ovogodišnji dobitnik Nagrade „Milke i Metoda Bađure“ za životno delo u oblasti fotografije na festivalu u Portorožu, direktor fotografije Ivan Zadro, kao i Radovan Čok, autor dokumentarnog filma „Žan“ o istaknutom snimatelju Ivanu Marinčeku.

Ovom pioniru slovenačke i jugoslovenske kinematografije, direktoru fotografije i montažeru, na 9. DSF-u biće upriličena i izložba. Pored slovenačkih, učesnici okruglog stola su i Vladan Obradović, član Upravnog odbora Srpske asocijacije snimatelja, filmskа kritičarkа Ana Vučković Denčič, i drugi.

Svakog dana posle projekcije održaće se razgovor sa autorima filmova, a ulaz na sve projekcije je besplatan (filmovi su titlovani na srpski jezik).

DSF se organizuje u saradnji Društva Slovenaca „Sava“ u Beogradu, Ambasade Republike Slovenije, Jugoslovenske kinoteke, Kinoteke Slovenije i drugih institucija.

Kako je saopšteno, organizatori sa ponosom ističu da je umetnički direktor DSF, Dragomir Zupanc, ove godine ovenčan počasnom titulom Prijatelj slovenačkog filma na Festivalu u Portorožu, u čijem su žiriju prethodne dve godine učestvovali i dr Ivana Kronja i Vladimir Šojat.

Revija se održava i u Kulturnim centrima u Nišu, Novom Sadu, Smederevu, Pančevu, Kovinu, Vršcu i Boru.

Nikola Kojo otvara 9. izdanje revije Dani slovenačkog filma: Uzbudljiv program u Jugoslovenskoj kinoteci od 7. do 10. decembra 3

9. REVIJA DSF – KOMPLETAN PROGRAM
* Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova 1) *

ČETVRTAK 07.12.

18:00 Ivan Marinček-Žan – Radovan Čok, 25’
Tamni pokrivač sveta – Amir Muratović, 88’
19:30 Izložba – Ivan Marinček-Žan – otvaranje i koktel
20:30 Svečano otvaranje 9. Revije DSF

Nikola Kojo, glumac
Filmovi:
Samo diši – Anej Golčar, 6’
Jahači – Dominik Mencej, 110’

PETAK 08.12.
12:00 Okrugli sto – dr Ivana Kronja, moderator

Tema: Stil i manirizam u filmskoj fotografiji | Moderator: dr Ivana Kronja

18:00 Barbike – Nika Jurman, 15’
Gajin svet 2 – Peter Bratuša, 97’

20:00 Kako sam naučila da kačim veš – Barbara Zemljič, 23’

Probudi me – Marko Šantić, 86’

SUBOTA 09.12.

18:00 Kutija – Tomaž Pavkovič, 22’
Melanija – Jurij Gruden, 51’
20:00 Alenka – Kristijan Bernard Irgl, 17’
Posmatranje – Janez Burger, 82’

NEDELJA 10.12.

18:00 Not so gentle – Sasha Ihnatovich, 5’
Nestajanje – Andrina Mračnikar, 98’

20:00 Znameniti Slovenci (Edvard Rusijan) – Vladimir Šojat, 12’

Pero – Damjan Kozole, 98’

DSF + | Mala sala Doma kulture Studentski grad | UTORAK 05.12.

18:00 KRATKI I IGRANI:

Alenka – Kristijan Bernard Irgl, 17’
Gnjida – Margareta Grm, 13’
Zemlja – Alex Cvetkov, 28’
Kako sam naučila da kačim veš – Barbara Zemljič, 23’

20:00 DOKUMENTARNI, EKSPERIMENTALNI, ANIMIRANI:

Barbike – Nika Jurman, 15’
Chill Stacy chill – Tamara Taskova, 1’
Samo diši – Anej Golčar, 6’
Kutija – Tomaž Pavkovič, 22’
Impuls – Lara Šifrer, 8’
Not so gentle – Sasha Ihnatovich, 5’
Posmatrač 242–Sunčane pruge – Nika Avtor, 30’

Gosti 9. DSF-a

Radovan Čok, autor filma Ivan Marinček-Žan, Rado Likon, direktor fotografije i producent filma Tamni pokrivač sveta
Amir Muratović, reditelj i scenarista filma Tamni pokrivač sveta
Peter Bratuša i Špela Levičnik Oblak, autori filma Gajin svet 2 (reditelj, koscenaristkinja)
Marko Šantić, reditelj filma Probudi me
Ivan Zadro, direktor fotografije filma Probudi me
Jurij i Tanja Gruden, reditelj i producentkinja filma Melanija
Nika Jurman, rediteljka filma Barbike
Tina Lešničar, slovenački filmski centar
Varja Močnik, filmski reditelj
Danijel Hočevar, producent filmova Pero, Probudi me, Nestajanje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari