Nina Mihaljinac: Umetnost i politike sećanja 1

Knjiga “Umetnost i politike sećanja: trauma 1999.” Nine Mihaljinac predstavlja svedočanstvo o “NATO” bombardovanju SRJ, nestanku Jugoslavije i ekonomsko-političkim implikacijama ratova, umetničkoj i medijskoj sceni i kustoskim praksama s kraja XX i početka XXI veka, kulturi sećanja i kulturnoj politici u Srbiji.

To je prvo istraživanje i najveća kolekcija na temu bombardovanja, koja obuhvata preko sto pedeset radova domaćih i inostranih umetnika različitih generacija i nekad sasvim udaljenih poetika, političkih pozicija i iskustava (neki su bili u Srbiji, neki na Kosovu, u izbeglištvu, u dijaspori, mobilisani ili u poziciji nevoljnih svedoka). Radovi su istovremeno određeni kao subjektivna sećanja i istorijski tekstovi, ali i kao izrazi psiholoških reakcija na kolektivnu traumu, a putem analize umetničkih svedočanstava autorka pruža svoj pogled na aktuelnu ekonomsku i političku situaciju Srbije i sveta.

Za globalni kontekst tema je značajna jer se radi o prvom “virtuelnom, globalnom, internet ratu” (Virilio, Ignjatijef, Čomski), pa se u kontekstu bombardovanja mogu istražiti i diskutovati negativni efekti razvoja globalne ekonomije, postkolonijalizma, problemi kontrole, nadziranja, i uopšte – budućnosti sveta.

Dr Nina Mihaljinac (Beograd, 1987) je diplomirala menadžment u kulturi na “FDU” u Beogradu i doktorirala na “Univerzitetu umetnosti” u oblasti “Teorija umetnosti i medija”. Docentkinja na Katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture “FDU” i na “UNESCO” katedri za “Menadžment u kulturi i kulturnu politiku Univerziteta umetnosti” u Beogradu. Gostujući je predavač na “Univerzitetu Lion 2”, Francuska. Osnovala je Centar za umetnička istraživanja “Vidi još”; menadžer je projekata “Deska Kreativna Evropa Srbija”. U Ministarstvu kulture RS radila je na različitim projektima u oblasti savremenih vizuelnih umetnosti.

Objavila je četiri monografije i više od 15 naučnih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim publikacijama. Takođe je imala samostalnu izložbu “Karte” u galeriji “Zvono” u Beogradu 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari