Nišvilova nagrada predstavi "Sve o Moro" 1Foto: Nišvil

Žiri u sastavu Linas Zaikauskas, Nataša Poplavska i Ana Tasić, jednoglasno je odlučio da se Nagrada za najbolje korišćenu muziku u festivalskim predstavama na ovogodišnjem Nišvilu dodeli produkciji „Sve o Moro“ muzičkog pozorišta Polifoni glasovi („Voix polyphoniques“) iz Marseja.

U obrazloženju odluke, žiri navodi da su „tri izvanredno šarmantne žene, izuzetne pevačice i suptilne glumice: Brižit Sirla, Eleonor Bovan i Mari Turnemuli, izvele ovo scensko-muzičko delo posvećeno pevačici i glumici Žani Moro kao fini spoj polifonog pevanja, kratkih dramskih scena i dokumentarnih audio zapisa“. Predstava se kroz delikatno osmišljenu dramaturgiju bavi temama slobode, umetnosti i ljubavi, kao stvarnom smislu boravka na ovom svetu. Razmatrajući i pitanja prolaznosti, ali i besmrtnosti koju donosi umetničko stvaranje, radnja referira na filmove Trifoa i Godara i uloge Žane Moro u njima. Legendarna glumica, pevačica i rediteljka Žana Moro (1928-2017) bila je zvezda francuskog Novog talasa, a njena umetnička karijera trajala je šest decenija.

Žiri koji je dodelio nagradu predstavi „Sve o Moro“ ukazao je juče na „važnost stvarne internacionalnosti programa festivala, zbog činjenice da je publika, između ostalog, imala prilike da vidi predstave iz Amerike, Kine, Egipta“. Kako se navodi u saopštenju sa Nišvila, „danas je u Srbiji sve manje pozorišnih festivala koji su zaista zadržali internacionalni karakter, a to je veoma važno zbog očuvanja svesti o različitosti kultura i umetnosti u svetu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari