NKSS: Bahatost moćnika 1

U saopštenju se podseća na višemesečne pritiske na Kulturni centar Požega i njegovu upravu, od novembra 2015. do februara 2016. godine, na urušavanje institucije i sprečavanje stručnjaka i profesionalaca u obavljanju svoje delatnosti.

Ukidanja Kulturnog centra Požega je najnoviji primer stavljanja pojedinačnih stranačkih interesa ispred interesa javnosti i mišljenja struke.

ANKSS podseća na, kako ističe, neetičko i neprofesionalno postupanje predsednika Opštine Požega – Milana Božića i Upravnog odbora ustanove prilikom nasilne i protivzakonite smene direktorke Kulturnog centra Požega – Slađane Petrović Varagić.

Asocijacija podseća i da je Apelacioni sud u Kragujevcu potvdio prvostepenu presudu Višeg suda u Užicu da je razrešenje Slađane Petrović Varagić sprovedeno nezakonito, i da do danas Kultuni centar Požega i Opština Požega nisu postupli u skladu sa presudom.

Ukidanje ustanove kulture. koja je osnovana 1962. godine, Skupština opštine Požega kao predlagač odluke. obrazlaže potrebom da reši status drugog pravnog lica, privrednog društva „Sportski objekti“ d.o.o, koje kao javno preduzeće više ne može da bude finansirano iz budžeta opštine.

Navodi se da je prema mišljenju Ministarstva finansija neophodna preregistracija tog društva,a Skupština Požege prdlaže da se objedine te dve ustanova u jednu radi racionalizacije.

Odlukom o ukidanju Kulturnog centra Požega i početkom likvidacije prestaje radni odnos zaposlenima u Centru, dok privremeni organi uprave novosonovane ustanove „Sportsko-kulturni centar Požega“ imaju rok od 60 dana da donesu Statut nove ustanove, predlog programa rada ustanove, kao i da na predlog novoimenovanog vršioca dužnosti direktora utvrde predlog akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova.

Asocijacija NKSS izražava zabrinutost da je namera lokalnih organa vlasti u Požegi, „čišćenje“ ustanove od nepartijskih kadrova i da će akti o sistematizaciji radnih mesta u novoosnovanoj ustanovi biti u službi partijskih kadrovskih rešenja, a ne u službi struke i profesije.

 

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.