NKSS: Osudila konkurs uz kršenje zakonskih procedura 1Foto: Logo

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) osudila je danas sprovođenje gradskog konkursa za kulturu na klijentelistički i netransparentan način, uz kršenje zakonom propisanih procedura i van svoje suštinske ideje i cilja.

Rezultati godišnjeg konkursa gradskog sekretarijata za kulturu ukazuju na zloupotrebe koje posle prošlogodišnjih malverzacija, opisanih u analizi koju smo predstavili javnosti, ne samo da nisu otkljonjene već su produbljene i razrađene, navodi se u saopštenju.

Po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja Asocijacija je od gradskog sekretarijata za kulturu zatražila celokupnu konkursnu dokumentaciju za ovogodišnji konkurs, i po dobijanju materijala sprovešće detaljnu analizu konkursnih procedura o kojoj će obavestiti javnost i preduzeti dalje korake.

Sprovođenje tog konkursnog ciklusa budi osnovane sumnje u njegovu neregularnost i neuskladjenost sa važećim propisima, a rezultati konkursa drastično ugrožavaju rad vaninstitucionalnih aktera u kulturi, dovodeći u pitanje opstanak mnogih od njih i izazivajući opravdanu buru reakcija javnosti, navode u Asocijaciji NKSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari