NKSS zahteva brzu reakciju nadležnih za pomoć ugroženim umetnicima 1Foto: Medija centar

Sekretarijat za kulturu grada Beograda obustavio je konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, a obustavljeni su i svi javni konkursi u kulturi planirani u okviru projekta „Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture“ u skladu sa, kako navode, odlukom o vanrednom stanju na teritoriji Srbije.

„Imajući u vidu navedene mere i potrebu da se sva pažnja usmeri na zaštitu stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS – Co V – 2, nema uslova za realizaciju javnog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi u 2020. godini“, navodi se u saopštenju na sajtu Gradske uprave Beograda. Slično obrazloženje objavili su i organizatori projekta „Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture“.

Oni navode da će konkursi biti raspisani u skladu sa odlukama nadležnih, kad situacija to bude dozvoljavala, o čemu će obaveštenje blagovremeno biti objavljeno na zvaničnom sajtu „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i na društvenim mrežama.

Asocijacija nezavisna kulturna scena Srbije je tim povodom uputila dopise Ministarstvu kulture i informisanja, Sekretarijatu za kulturu grada Beograda i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, zahtevajući hitno donošenje konkretnih mera podrške umetnicima, kulturnim radnicima i sektoru samozaposlenih u kulturi u kritičnoj situaciji nastaloj uvođenjem vanrednog stanja.

Odluku o ukidanju konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi Sekretarijata za kulturu grada Beograda smatraju neprihvatljivom i u datim okolnostima krajnje neadekvatnom.

„Nebrojene mogućnosti modifikacije programa i prilagođavanja kriznoj situaciji trebalo je da budu prioritet sektora nadležnog za kulturu u gradskoj upravi. Mera ukidanja konkursa oličenje je suštinske nebrige za kulturni sektor. Reperkusije ove odluke direktno ugrožavaju živote i otvoreni su pokazatelj destruktivne politike Sekretarijata za kulturu, koja ugrožava ne samo organizacije nezavisne kulturne scene već i pojedince, samostalne umetnike i sve druge aktere u kulturi“, ističe se u saopštenju.

Podsećaju da je epidemija korona virusa ostavila na hiljade umetnika i umetnica, kulturnih radnika i radnica u Srbiji bez posla, čime su se preko noći našli u neodrživoj egzistencijalnoj poziciji, čime je prethodno težak položaj umetnika i kulturnih radnika sada doveden do granice egzistencijalnog opstanka.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena zahteva konkretne mere i brzu reakciju nadležnih institucija na svim nivoima upravljanja (republičkom, pokrajinskom i lokalnom).

Pre svega, da se se po hitnom postupku povuče odluka o ukidanju godišnjeg konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi, da se uspostavi hitan fond za socijalno najugroženije kategorije delatnika u kulturi, koji podrazumeva bespovratnu finansijsku pomoć tokom epidemije nevezano od njihovog zvaničnog statusa i da se odobre novi modeli izvedbe programa koji uključuju digitalnu diseminaciju i komunikaciju sa publikom.

Zahtevaju i da se hitno isplate svi do sada odobreni projekti, na svim nivoima konkursa za javno finansiranje kulture i da se isplate sva sredstva namenjena za programe koji su otkazani, jer je, kako navode, rad na njihovom sprovođenju već obavljen, a prezentaciju rezultata je moguće realizovati u digitalnom formatu ili naknadno, kada se za to uspostave neophodni uslovi.

Nezavisna scena zahteva i da se uputi preporuka institucijama kojima je osnivač Republika da, pored plata, isplate i sve dogovorene honorare svim spoljnim saradnicima, bez obzira kada će se programi naknadno izvesti, da se rezultati raspisanih konkursa Ministarstva kulture i lokalnih samouprava objave u najkraćem roku i da se omogući hitno potpisivanje ugovora i isplata sredstava za realizaciju odobrenih projekata za tekuću godinu, kao i da republički fondovi i fondovi lokalnih samouprava preuzmu na sebe troškove doprinosa za sve samozaposlene umetnike i radnike u kulturi za vreme opasnosti od pandemije.

Asocijacija je pozvala stručnu javnost i sva strukovna udruženja i asocijacije, javne ustanove kulture i njihove zaposlene na solidarnost sa najugroženijima, sa svima onima koje je ova situacija najviše pogodila, radnicima i radnicama bez osnovnih radnih i socijalnih prava, nezaposlenima, izbeglicama i svima onima koji su zbog ove krize ostali ili će tek ostati bez posla i načina da dostojanstveno žive.

Karl: Verujem da ćemo zajednički kroz razgovore pronaći rešenje

Redakcija Danasa već je pisala o apelu Udruženja dramskih umetnika Srbije Ministarstvu kulture i informisanja da se samostalnim i nezaposlenim umetnicima, koji su zbog epidemije onemogućeni da rade po već ugovorenim angažmanima, novčano pomogne u najmanjem iznosu od 30.000 dinara. Reč je pre svega o glumcima koji nisu ni u jednom teatru stalno angažovani, a igraju u predstavama po ugovoru i koji zbog zatvaranja pozorišta neće imati nikakva primanja do daljeg.

„Naš stav je u skladu sa obaveštenjima nadležnih organa da će sva sredstva za rashode zaposlenih, ali i radno angažovanih kolega u ustanovama kulture Grada Beograda, biti obezbeđena i u periodu vanrednog stanja. Sekretarijat za kulturu će takođe produžiti svoje učešće u plaćanju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za preko dve hiljade samostalnih umetnika“, kaže za Danas gradski sekretar za kulturu Ivan Karl. Na pitanje hoće li Sekretarijat za kulturu na neki način pomoći opstanku pojedinih nezavisnih ustanova kulture i organizacija koje su takođe pogođene trenutnim merama za zaštitu od širenja korona virusa, on odgovara: „To pitanje nije samo za Beograd jer je teritorijalno šire, pa je tema i za Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i lokalne samouprave. Verujem da ćemo zajednički kroz razgovore pronaći rešenje koje će biti u skladu sa mogućnostima i situacijom.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari