Nobelovac kao predmet ostavinske rasprave 1

Ova knjiga traži izuzetnu ozbiljnost u tumačenju.

Ovo je zapravo prva studija, uopšte a ne samo srpskog autora gde se na jednom mestu ne samo osvrće nego studiozno bavi problemom pogrešne, zlonamerne, loše, negativne interpretacije dela Ive Andrića u svakom pogledu – ocenio je juče na konferenciji za novinare Vladislav Bajac, direktor i glavni urednik Geopeoetike, govoreći o naučnoj studiji „Bitka za prošlost – Ivo Andrić i bošnjački nacionalizam“, koja je svoje prvo izdanje doživela najpre na srpskom jeziku, a biće objavljena i na engleskom jeziku.

Prema Bajčevom mišljenju, ovo delo sistematično obrađuje negativni odijum začet šezdesetih godina u vrlo skromnom obimu, koji je bio zataškavan, da bi se proširio devedesetih godina kad je od jedne države stvoreno nekoliko. Andrić je tako, navodi Bajac „ušao u nešto što bismo nazvali rat za jugoslovensko nasleđe kad je postao predmet široke politizacije i kad je ušao u ostavinsku raspravu i duhovno i materijalno nečega što se zvalo Jugoslavija“.

Bajac je kazao da je važno je da ova knjiga bude objavljena i da se o njoj raspravlja, jer će biti različitih reagovanja. Ova naučna studija treba da doprinese tome da se na ozbiljan način osvrnemo na odnos bošnjačkog nacionalizma prema Ivi Andriću. Vladislav Bajac je napomenuo da „izdavač, autor, a ni recenzenti knjige Zoran Paunović i Milan Ristović ne pripadaju svetu odbranaštva nacionalnih interesa“.

– Mi smo ljudi koji smo posvetili život celom svetu kojim se bavimo kroz književnost. Duboko smo poraženi činjenicom da smo svi morali ozbiljno da se bavimo odbranom Ive Andrića. U celoj priči najviše deprimira to što mora da se brani jedna nesumnjiva književna veličina koja ne potpada više ni pod kriterijume dobrog, lošeg, ovakvog ili onakvog ukusa, individualnog stava šta se nekome više dopada ili ne, čak ni Nobelova nagrada nije tu važna. Reč je o tome da postoji pisac na srpskom jeziku koji se ne dovodi u pitanje – rekao je Bajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari