Noć muzeja: Najposećenija postavka Uprave carine Srbije 1Foto:Noć muzeja

Manifestacija Noć muzeja koja je održana u subotu 18. maja, od 16 časova do ponoći, probudila je publiku širom Srbije u preko 40 gradova, na 155 lokacija sa 225 različitih dešavanja…

… dokazujući iz godine u godinu, kako ističu organizatori da za uzbudljive priče iz kulture, umetnosti, istorije i nauke vlada veliko interesovanje.

Na hiljade posetilaca Noći muzeja u Beogradu istražilo je svet neverovatnih ogledala izloženih u Etnografskom muzeju, otkrivajući zanimljive priče ovih predmeta, ali i njihovu važnu ulogu u narodnim običajima, verovanjima i svakodnevnom životu, saopštavaju organizatori manifestacije.

Šarenilo hipi pokreta, ali i važne društvene, prilično revolucionarne poruke koje se iza toga kriju, zaintrigirale su posetioce Galerije ULUS gde je u Noći muzeja otvorena izložba „Vudstok – poslednja utopija“.

Najintrigantnija postavka ovogodišnje Noći muzeja, izložba Uprave carine Srbije o neočekivanim stvarima koje putnici pokušavaju da prokrijumčare preko granice, ujedno je bila i jedna od najposećenijih.

Fascinantnim pozorišnim performansom „The Box 2.1“, koji spaja naučne trikove, laserske i svetlosne efekte, Njegoševe poruke i plesne pokrete, domaći reditelj Nikola Zavišić i Radio.Nica oduševili su posetioce Paviljona „Cvijeta Zuzorić“.

Veliko interesovanje vladalo je za vođene ture kroz Bajrakli džamiju i sinagogu „Sukat Šalom“, Pedagoški muzej privukao je armiju najmlađih posetilaca, dok su cele večeri znatiželjni posetioci strpljivo čekali u red da zavire u fascinantnu Palatu Srbije (SIV).

Narodni muzej Šabac poveo je svoje posetioce na putovanje kroz vreme uz neverovatne ljubavne priče iz prošlosti, kao i jednu spremnu za budućnost! Izložba „Kako smo se voleli“, uz stalnu postavku koja je ovom prilikom predstavljena, privukla je više od 1.500 oduševljenih posetilaca.

Veliki broj Nišlija u Noći muzeja posetio je Univerzitetsku biblioteku „Nikola Tesla“ u kojoj je otvorena izložba „Krila Vilingrada“. Prateći razvoj vazduhoplovstva u tom gradu tokom proteklog veka, posetioci su oduševljeno istraživali padobransku opremu, makete aviona, artefakte vazduhoplovne komande, ali i predmete iz privatnih kolekcija.

Za Sombor više od neverovatnih 500 posetilaca posetilo je izložbu radova čuvenog francuskog impresioniste Anrija de Tuluz-Lotreka u Kulturnom centru „Laza Kostić“.

I izložba „Milenina dvorska vizura“ privukla je više od 500 posetilaca u Galeriju Milene Pavlović Barili u Požarevcu, a neke od karikatura naše slavne umetnice ovom prilikom su prvi put prikazane u javnosti.

Fascinantnom pričom o neobičnom novčiću, razglednici, jednom Hadrijanu i poniznoj Sofiji Narodni muzej Veliko Gradište pokazao je da posetioci Noći muzeja umeju da prepoznaju i nagrade zanimljive i inovativne muzejske prakse.

Noć muzeja, koja se održava uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Grada Beograda, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, medju kojima je od 2005. godine i Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari