Kulturna manifestacija koja će obeležiti ovaj vikend, ne samo u gradu na Tamišu, već i u Beogradu, jeste Nova Festival. Reč je o trodnevnoj manifestaciji nove i avangardne umetnosti koja će biti održana od 8. do 10. oktobra. Program festivala sastoji se iz dve celine: centralnog muzičkog programa u okviru kojeg će nastupiti četiri sastava iz Srbije, Slovenije, Mađarske i Sjedinjenih Američkih Država, koji na najbolji način reperezentuju aktuelnu domaću, regionalnu, evropsku i svetsku avangardnu muzičku scenu, te pratećeg programa koju čine izložba stripova, koncert i tribina.


https://www.youtube.com/embed/DL4Z5C2GKmI

Festival će biti održan u više kulturnih prostora: Dvorani Kulturnog centra Pančeva, dvorani „Apolo“ Doma omladine Pančevo, novootvorenoj Galeriji Milorada Bate Mihailovića, kao i u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

U okviru muzičkog programa Ana Sofrenović će se pojaviti pred pančevačkom publikom sa nastupom pod nazivom „The Landscape of Voice“, što će biti scensko istraživanje granica između akustičnog prostora i onog modifikovanog tehnologijom. Inače, ovo će biti premijera za Sofrenovićevu u formi solo nastupa.

Publika rafiniranog ukusa svakako će biti zainteresovana i za nastup Bratka Bibiča, slovenačkog harmonikaša, jednog od najcenjenijih i međunarodno najpriznatijih muzičara iz svoje zemlje, ali i sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Punih četrdeset godina aktivan kako na world music sceni, tako i na polju novih i kreativnih muzičkih strujanja mimo žanrovskih okvira, uspeo je da bude atraktivan za publiku na različitim svetskim meridijanima. Bibič će učestvovati i na tribini „Logografija zvuka“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Organizatori kao muzičku poslasticu najavljuju i koncert Eugene Chadbourne & Schroeder Duo (SAD, Nemačka). Judžin Čedborn, američki kantautor, gitarista, bendžoista, improvizator, jedan je od najživopisnijih karaktera američke andergraund muzičke scene i umetnik kultnog statusa. Stasao na rokenrolu, afirmisao se na sceni improvizovane muzike, sarađujući s rodonačelnicima današnje njujorške avangarde poput Džona Zorna. Sa svojim saradnikom, bubnjarom Diterom Šroderom iz nemačkog grada Frajburga, snima i nastupa već dugi niz godina.

12z (onetwozed) je mađarski elektro-akustični dvojac koji čine Balint Sabo (gitara, elektronika) i Marton Krištof (elektronika, klavijature, bas). Premda su mladi i relativno novi autori na mađarskoj sceni, u proteklih nekoliko godina istakli su se kako brojnim diskografskim izdanjima, tako i konceptualnim sešnima s gostujućim muzičarima. Spajajući savremene tendencije u elektronskoj muzici i slobodnu improvizaciju, grade originalan izraz koji najbolje dolazi do izražaja na koncertima.

Prve večeri festivala nastupiće A. Klang, eksperimentalni duo iz Pančeva, koji čine Sava (gitara, efekti) i Nikola Marinković (elektronika). Sava je jedan od najtalentovanijih pančevačkih muzičara. Na matičnoj sceni je poznat kao gitarista, producent i kompozitor ambijentalne muzike, sa primesama elektronskih bitova i intervencijama s gitarskim efektima. Savin brat Nikola Marinković je producent i DJ, orijentisan ka plesnoj elektronskoj muzici. Stilski bez čvrstih stega, eksperimentiše na raskršću tehna, ambijentala, industrijala i nojza.

U okviru pratećeg programa, centrali događaj će biti izložba „Dvadeset lakih komada – izbor italijanskih stripova povezanih s muzikom“. Italijanski fumetisti (crtači i pisci stripova) oduvek su bili privrženi svemu što je, makar izdaleka, povezano s muzikom. Još od ranih dana onoga što danas nazivamo stripovima (ili protostripovima), oni su počeli da se poigravaju idejom dočaravanja muzike, kao i idejom pripovedanja priča o muzici i priča inspirisanih muzikom, i sa tom praksom nikada nisu prestali.

„Kvadrate“ za ovu izložbu izabrao je Andrea Placi, kolumnista, urednik i prevodilac strip-izdanja, kao i autor brojnih izložbi stripa, a na italijanskoj i internacionalnoj sceni aktivan je od 1977. godine. U našoj sredini poznat je po učešću u nekoliko zapaženih projekata, među koje spada prva postavka originalnih crteža kultnog stripa Alan Ford na Internacionalnom festivalu autorskog stripa Grrr! u Pančevu 2002. godine.

Organizatori i podrška

Festival organizacije Udruženje za promociju kulture i umetnosti “KomunikArt” i partnerske ustanove, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda, Ambasade Republike Slovenije i Collegium Hungaricum-a, a uz podršku „Vajfert piva” kompanije HEINEKEN Srbija. Projekat su osim pokrovitelja podržale i mnoge ustanove iz Pančeva i Beograda: Kulturni centar Pančeva, Dom omladine Pančevo, Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, Turistička organizacija Pančeva, Regionalni volonterski centar, Muzička škola “Jovan Bandur” i udruženje “Super Nova”.

PROGRAM FESTIVALA:

  • 8.10. u 20.00, Galerija Milorada Bate Mihailovića / Pančevo Izložba „Dvadeset lakih komada – izbor iz italijanskih stripova inspirisanih muzikom“ Priredio: Andrea Plazzi (Italija)
  • 8.10. u 21.00, Galerija Milorada Bate Mihailovića / PančevoMuzičko-vizuelni performans „A. Klang“ (Pančevo) Sava Marinković – električna gitara, efekti, Nikola Marinković – elektronika
  • 9.10. u 19.00, Centar za kulturnu dekontaminaciju / Beograd, Tribinski program „Logografija zvuka“ Razgovor s Bratkom Bibičem
  • 9.10. u 20.00, dvorana „Apolo“ / Pančevo Koncert: Eugene Chadbourne & Schroeder Duo (SAD, Nemačka)Eugene Chadbourne – električna gitara, bendžo, vokal Dieter Schroeder – bubnjevi
  • 9.10. u 22.00, dvorana „Apolo“ / Pančevo Koncert: 12z (Mađarska) Bálint Szabó – gitara, elektronika Márton Kristóf – elektronika, klavijature, bas
  • 10.10. u 20.00, Scena Kulturnog centra Pančeva / Pančevo Ana Sofrenović (Srbija) – solo performans „The Landscape of Voice“
  • 10.10. u 22.00, Scena Kulturnog centra Pančeva / Pančevo Koncert: Bratko Bibič & The Madleys Trio (Slovenija) Bratko Bibič – harmonika Matjaž Sekne – violina Vasko Atanasovski – saksofoni

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari