Nova knjiga ambasadora Dušana Spasojevića "Grčka - Rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije" 1

U saradnji četirii beogradska izdavača: Čigoja štampe, Instituta za noviju istoriju Srbije, Instituta za evropske studije i Fondacija Šaper pre dva dana iz štampe je izašla knjiga „Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije“ Dušana Spasojevića, ambasadora Srbije u Grčkoj.

To je prva knjiga na srpskom jeziku koje se bavi temom današnje Grčke, temeljima na kojima je uspostavljena moderna grčka država i stvoren nacionalni identitet savremenih Grka.

Nastala je kao plod višegodišnjeg predanog rada, koji je podrazumevao istraživanje opsežne arhivske građe i literature, uključujući i grčku, ambasador Spasojević govori grčki jezik.

Ova knjiga objavljen je u godini u kojoj se obeležavaju dva veka od početka grčke borbe za oslobođenje od turske vlasti, a njeni recenzenti su istoričari i profesori beogradskog i solunskog univerziteta Milan Ristović i Spiridon Sfetas, kao i direktor Instituta za noviju istoriju Mile Bjelajac.

U zajedničkom predgovoru profesori Ristović i Sfetas navode da „Spasojević, pažljivo rasplićući klupko događaja, uticaja, ličnosti, uvodi čitaoca u složen splet suprotstavljenih odnosa velikih evropskih sila po pitanju politike prema Osmanskom carstvu, toku i koncepcijama ustanka, ulozi u pružanju podrške grčkim ustanicima kao i njihovim dugotrajnim uticajima koji su od prvih dana postojanja mlade Helenske kraljevine podgrevali unutrašnje podele i sukobe“.

Oni ističu da Spasojević posebno ukazuje „na povezanost srpskog i grčkog pokreta, međusobne veze i uticaje, ali i njihove različite puteve i osobenosti i dinamike“.

„Ovo je knjiga enciklopedijske inspiracije“, smatra novinar, pisac i ambasador Radivoj Cvetićanin, dok njegov kolega po diplomatiji profesor Darko Tanasković ukazuje da „Srbi vole, ali ne poznaju Grke“, ali i da će ova knjiga „svakako doprineti prevazilaženju te okolnosti.

Prema Tanaskovićevim rečima, Spasojević nam je „darovao mnogo više od pouzdanog vodiča kroz razdoblje u kome su stvorene grčka država i moderna nacija, darovao nam je dragoceno epistemološko polazište za ozbiljnu karakterologiju Grka“.

Knjiga ima 416 strana, opremljena je bogatim naučnom aparatom, ilustracijama i izuzetno korisnim, specijalno za nju izrađenim geografskim mapama, koje verno odslikavaju istorijske procese.

Ambasador Dušan Spasojević (1974) završio je Pravni fakultet u Beogradu, a međunarodne odnose magistrirao je na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Između 2000. i 2013. godine obavljao je dužnosti šefa Kabineta saveznog ministra unutrašnjih poslova, spoljnopolitičkog savetnika predsednika Republike, pomoćnika ministra i državnog sekretara odbrane, kao i ambasadora Srbije u Turskoj.

Od 2016. godine je ambasador Srbije u Grčkoj, a ova knjiga je u neku ruku i rezultata njegovog petogodišnjeg grčkog diplomatskog staža, pre kog je 2016. objavio knjigu „Između Turske i Evrope: zapisi i svedočanstva između dve diplomatske misije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari