Nova sezona Šabačkog pozorišta 1

Nova sezona Šabačkog pozorišta počinje petog oktobra tradicionalnom revijom „Teatar na dobrom putu“. Moto sezone je „Grad su ljudi, grad je pozorište“.

Počinjemo simbolično, na dan velike promene u našoj istoriji, a mislim da smo promenili repertoar i mnoge druge stvari koje odlikuju pozorište. Tradicionalna revija će ove godine trajati nešto kraće, četiri dana, sa četiri predstave. Prva, „O savesti“, Bitef teatra iz Beograda Sanje Krsmanović Tasić, govori njenu ličnu priču o Dadi Vujasinović. Dve naredne predstave imaju omladinski predznak: „Kralj Ibi“ u režiji Igora Pavlovića Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej, i „Šine“ Dramskog studija „Ćoše“ iz Obrenovca, u režiji Marije Medenice. To je u skladu sa našom tendencijom da se ove godine više okrenemo programima za mlade zbog čega smo osnovali Omladinski klub, čiji će članovi biti u prilici da se druže na radionicama i razmenjuju iskustva. Interaktivna predstava „Tri lica ogledala“ Omen teatra iz Beograda govori o političkom ekstremizmu – najavljuje v.d. direktora Šabačkog pozorišta Milena Minja Bogavac.

U novoj sezoni planirano je pet premijera, a četvrti festival Pozorišno proleće sa najboljim predstavama iz teatarske produkcije održava se sredinom aprila. Selektor je kao i za prethodne festivale Zoran Karajić. Da bi se pozorište približilo građanima nov je način prodaje karata i one se mogu naručiti telefon ili putem društvenih mreža. Kako je ukazala nova direktorica Šabačkog pozorišta, Šapčani ne treba da budu publika i gosti već domaćini. Ideja je da se pozorište sve više otvara za programe sa lokalnom zajednicom a inicijalna tema je lokalpatriotizam. Važno je da se vratimo sebi i da nemamo pozorišne zvezde već da i sami budemo zvezde u tom pozorištu, istakla je Bogavac. Jedna od novina su i otvoreni razgovori, „petkom u pet“, sa istaknutim Šapčanima. Prvi gost je, opet simbolično na Peti oktobar, novinar Hanibal Kovač.

Šabačko pozorište ima dugu tradiciju koja seže od 1840. godine, a poslednju deceniju visoko se pozicioniralo na mapi srpskog teatra. Samo predstava „Perikle“, po Šekspirom tekstu i u režiji Nikite Milivojevića, osvojila je 15 nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima, a „Rubište“ u režiji Kokana Mladenovića je takođe osvajalo značajne nagrade. Pozorište za svoj rad ima punu podršku lokalne vlasti, a potvrda toga je da se u Šapcu za kulturu izdvaja sedam odsto iz gradskog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari