Foto: Danas

Istovremeno, najavljen je i početak 18. Festivala uličnih svirača – Gradić festa, koji se održava sledeće sedmice 30. avgusta do 1. septembra upravo u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ukazao je na značaj Festivala uličnih svirača u nastojanju da se Podgrađe revitalizuje i dobije novu namenu.

„Festival je pokazao samostalnost i upornost u ideji revitalizacije, a sama selidba ove manifestacije u Podgrađe pokazala je da grad može da vodi i policentričnu kulturnu politiku, sa uspešnim događajima koji se organizuju i izvan Zmaj Jovine ulice i centra“, rekao je Vučević i dodao da je otvaranje ovog kreativnog centra znak podrške svima koji se bave kulturom i umetnošću, kao i najava nove konceptualnosti Podgrađa, u čiju će revitalizaciju Grad Novi Sad nastaviti sa ulaganjima.

Kao posebno važan momenat za dovršetak ideje o prenameni ove gradske četvrti od velikog istorijskog značaja, Vučević je istakao skorašnje potpuno puštanje u saobraćaj novoizgrađenog Žeželjevog mosta, čime će se stvoriti uslovi za dodatno rasterećenje saobraćaja i njegovu eventualnu preregulaciju i mogućno izmeštanje iz Podgrađa.

Bogat i zanimljiv sadržaj očekuje posetioce kreativnog centra „Prostor“ već od 1. septembra, neposredno po okončanju Festivala uličnih svirača – Gradić festa, najavila je izvršna direktorka asocijacije „Inbox“ Natali Beljanski Popović.

„Gradić je samo jedna od tema kojom ćemo se baviti kroz rad ovog kreativnog centra i njegove programe, a „Prostor“ ćemo rado podeliti i sa drugim udruženjima, organizacijama i pojedincima sa zanimljivim idejama koje nam pomažu da postanemo bolji. Svi programi i sadržaji će promovisati jednakost, solidarnost, ljudska prava, udruživanje i slobodu izražavanja“, istakla je Beljanski Popović i ukazala na veliku pomoć i podršku pri realizaciji ove ideje, kao i čitave revitalizacije Podgrađa, od strane Mesne zajednice Petrovaradin, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, kao i samih stanovnika Podgrađa.

Ideja je da „Prostor“ u Beogradskoj ulici 11 u Petrovaradinu bude poligon za razmenu znanja, iskustva i ideja, ali i mesto za zajednički rad i stvaranje. Osim konferencija, seminara, predavanja i radionica iz različitih oblasti, ovo će biti mesto za izložbe, performanse, akustične svirke, filmske projekcije i druge

Festival uličnih svirača

Prve aktivnosti u ovom kreativnom biće vidljive već tokom predstojećeg Festivala uličnih svirača, kada će, između ostalog, tu biti održani konferencija i okrugli sto „Upotreba baštine“, kao i audio-vizuelni događaj „Different Trains“ Kvarteta Bilitis. Festival uličnih svirača će biti otvoren 30. avgusta, povorkom građana i učesnika od Trga slobode do Beogradske kapije, uz spektakularan koncert španskog pijaniste i performera Davida Morena.