Novi Sad film festival, Novi Sad film festivalaFoto: Promo

Mladi reditelji iz celog sveta i njihova aktuelna ostvarenja stižu u Novi Sad u okviru novog filmskog festivala. Internacionalni takmičarski festival prvog i drugog igranog filma Novi Sad film festival biće održan od 21. do 24. septembra, na više od šest lokacija u gradu.

Pod sloganom Uleti u platno, publika će imati priliku da pogleda više od 20 filmova, u više od osam selekcija, a Novi Sad postaće filmski grad koji će ugostiti mlade reditelje, ali i dobro poznata imena iz sveta filma, sa željom da podstakne afirmisanje mladih stvaralaca, razvije dosadašnje kapacitete publike i donese gradu nov filmski ugođaj.

Ove godine Novi Sad film festival obuhvatiće četiri takmičarske selekcije: glavnu, internacionalnu selekciju prvog i drugog dugometražnog igranog filma, regionalnu selekciju studentskog kratkog igranog filma, nacionalnu selekciju srednjoškolskog filma i Best pitch, selekciju, u okviru koje se autori prvih i drugih igranih filmova, a koji su još uvek u fazi produkcije ili postprodukcije, takmiče za novčana sredstva namenjena razvoju svojih projekata.

Pored takmičarskih selekcija, publika će uživati i u revijalnom filmskom programu.

Novi Sad postaće filmski grad

Selekcija A sad Novi posvećena je novim filmovima realizovanim na teritoriji Novog Sada i autorima koji su život i rad vezali za ovaj grad, Eko-film namenjen je ostvarenjima koja se bave jednom od najaktuelnijih tema savremenog doba – pitanjima ekologije i budućnosti naše planete, dok dečji program Festivala donosi animirane filmove, radionice i druge sadržaje za najmlađe gledaoce.

Pored toga, kroz filmski omaž prisetićemo se najznačajnijih reditelja koji su ispisali istoriju filma, a koji je ove godine posvećen Žanu Liku Godaru, najznačajnijem predstavniku francuskog Novog talasa i jednom od najradikalnijih reditelja francuske kinematografije.

Pored bogatog filmskog i muzičkog programa, Novi Sad film festival ugostiće značajne predstavnike IT industrije.

Na panel diskusijama u okviru Industry dela programa, relevantni novosadski autori i stručnjaci u oblastima gejminga, animacije i drugih otvoriće pitanja o međusobnom uticaju filma i novih tehnologija.

U okviru svečanog otvaranja 22. septembra nastupiće i Urban&4 uz novosadski gudački sastav Camerata Novi Sad.

Više informacija o programu i svim učesnicima nalaze se na sajtu festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari