Novi život hora „Josif Marinković“: Pevali kao i kada su se osnovali pre više od tri decenije 1foto Ljiljana Stojaković, oficijelni fotograf Festivala horova

Posle 35 godina na sceni zrenjaninskog Kulturnog centra okupio se hor „Josif Marinković“ u svojoj originalnoj postavi. Zapevali su kako samo oni znaju na ovogodišnjem Festivalu horova „Slobodan Bursać“, osnovanom u slavu velikog dirigenta i osnivača hora.

Okupili su se da obeleže veliki jubilej, 35 godina od osvajanja titule najboljeg hora sveta, koju su osvojili u engleskom gradu Langolenu.

-Želeli smo da na ovaj način obeležimo i svi se prisetimo 1987. godine i prestižnog priznanja. Ideji da se okupimo odazvalo se nas 60 od 80 članova, koliko je hor brojao u Langolenu. Najviše pevača je iz Beograda, Novog Sada i Zrenjanina, a jedna koleginica nam je stigla iz Podgorice. Fascinantno je kako smo posle samo 12 održanih proba zvučali upevano i dobro. To je samo dokaz kako nas je naš dirigent, maestro Slobodan Bursać, istesao. I ako se većina horista danas ne bavi muzikom, glasovi su radili kao da smo nastup imali pre nedelju dana – priča Vladimir Stojković Coka, član originalne postave hora sveta „Josif Marinković“ i idejni tvorac i jedan od organizatora festivala horova u Zrenjaninu.

Repertoar je bio pobednički, iz Langolena, svi su znali tekstove i note, kao da im je Bursać u gene utkao muziku.

Horom „Josif Marinković“ dirigovao je sin Slobodana Bursaća, Andrej, i sam vrhunski muzički umetnik, profesor na fakultetu u Novom Sadu.

– Velika je želja da ponovo nastupamo. Već smo dobili i jedan zvaničan poziv da nastupimo na festivalu u Sarajevu. Da li će se to ostvariti i da li ćemo nastaviti da pevamo najviše zavisi od našeg dirigenta, Andreja Bursaća i njegovih obaveza. Što god da se desi u budućnosti, nama je ovaj nastup bio jako važan i presrećni smo što smo zvučali dobro, kao i pre 35 godina – kaže Stojković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari