Nušićijada 18. avgusta u Dorćol placu 1Foto: Nušićijada/Tviter (Arhiva)

Pošto istinskim Nušićevcima nikako ne priliči da odustanu od vizije sa kojom su Nušićijadu stvarali od 2010. godine i prihvate progon iz svog doma, mi nastavljamo gde smo stali, saopštilo je danas Udruženje građana KudeS, na čiju je inicijativu pre devet godina obnovljen ovaj festival u Ivanjici.

UG KudeS je krajem marta ove godine saznalo iz direktog prenosa sednice Skupštine opštine Ivanjica da je izbačeno iz organizacije ovog festivala i da „apsolutno nema nikakve ingerencije više u učešcu na Nušicijadi“.

Organizujemo Nušićijadu, ali ćemo u Ivanjicu doći preko Beograda, navodi KudeS u saopštenju, „sa istim ciljem, vizijom i slobodarskim duhom kao prethodnih osam“.

U subotu, 18. avgusta 2018, u Beogradu, na Dorćol placu, biće organizovano „jedno sasvim posebno, intimnije, novo a poznato izdanje Nušićijade“.

U ovom umetničkom kutku, čija su vrata otvorena čak i za sumnjiva lica, naći će se i dobro poznata lica i sva ključna mesta našeg festivala – i scena, i ulica i kafana, NAJAVIO JE ORGANIZATOR.

Nekoliko dana kasnije, 23. avgusta 2018. izvorna Nušičijada se varaća u Ivanjicu „da nastavimo započeto druženje na novim festivalskim mestima – na proplanku, pored jezera, na rubu šumarka, opet zahvaljujući otvorenim kapijama naših prijatelja“.

Ova Nušićijada, „privremeno u izgnanstvu“, ponovo će okupiti brojne umetnike, novinare, satiričare, kulturne radnike, istinske zaljubljenike u humor, slobodu mišljenja, zabavu i umetnost.

Među učesnicima su Petar Božović, Petar Arbutina, Zoran Kesić, Draža Petrović, Darko Mitrović, ekipa redakcije Njuz.net, Minja Bogavac, Nebojša Milovanović, Marčelo, Wonder String kvartet, Dragoljub Đuričić, glumci Reflektor teatra koji će igrati predstavu „Smrt fašizmu: o Ribarima i Slobodi“, tim organizacije Novi optimizam predvođen Predragom Koraksićem Koraksom i Dušanom Petričićem sa svojom izložbom „Karikature od naših života“.

To što smo prognani ne znači da smo izgubljeni i pobeđeni, ističe KudeS i poručuje: Verujemo u smeh kao lek, u slobodu kao preduslov dostojanstva, u radost stvaranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari