O ukusu i porodičnom životu našeg najpoznatijijeg arhitekte na izložbi „Poklon - zbirka Dragiše Brašovana“ 1Foto: 1 Martin Candir; 2. Nikola Ivanović

Izložba „Poklon – zbirka Dragiše Brašovana, o životu i delu našeg najpoznatijeg arhitekte kroz deo enterijera iz njegove kuće u Strahinića bana, biće predstavljena u Muzeju primenjene umetnosti  od 15. januara u 18 sati, kada će biti svečano otvorena, a trajaće do 10. marta, najavljeno je iz MPU.

Poklon-zbirka Dragiše Brašovana predstavlja preko 100 eksponata – slika, skulptura, crteža, stilskog nameštaja, dela primenjene umetnosti i dokumentarnog materijala koje su naslednice ovog srpskog arhitekte, supruga Viktorija Brašovan i poćerka Olga Kovačev, poklonile Galeriji Matice srpske u periodu od 2020. do početka 2023. godine.

Beogradska publika imaće priliku da vidi predmete i dela koja govore o privatnom životu arhitekte i doprinose boljem razumevanju njegovog lika i dela.

Svi ovi predmeti, koji su bili deo enterijera u kući u ulici Strahinjića bana u Beogradu, na jedinstven način govore o ukusu i opredeljenjima znamenitog arhitekte, kao i o njegovom porodičnom životu.

Ova postavka pruža posetiocima sasvim drugačiji pogled na Brašovana kao supruga, očuha, estetu, ljubitelja umetnosti i prijatelja.

Izložbu prati dvojezični katalog sa tekstovima dr Darka Polića, arhitekte i Ivane Janjić, kustoskinje, dokumentarni film Radio-televizije Vojvodine i virtuelna 3D rekonstrukcija prostora u kom je Dragiša Brašovan živeo, a koji je realizovala msr Snežana Mijić, konzervatorka.

Tokom trajanja izložbe publika će moći da se kroz prateći program u vidu stručnih kustoskih vođenja, predavanja i projekcije filmova upozna sa životom i delom Dragiše Brašovana i arhitekturom 20. veka.

U ponedeljak, 15. januara, na svečanom otvaranju publici će se obratiti: direktorka MPU Biljana Jotić, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski i upravnica direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović.

Postavka Poklon-zbirka Dragiše Brašovana pre Beograda, je predstavljena  u Galeriji Matice srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari