(VIDEO) Novi enterijer, ali spoljašnjost ostaje ista: Radovi na kući Dragiše Brašovana uznemirili građane na društvenim mrežama 1foto Miroslav Dragojević Danas

U Novom Sadu u toku je izložba sa predmetima koji su bili deo enterijera kuće na Dorćolu u kojoj živeo čuveni arhitekta Dragiša Brašovan, a u Beogradu u istoj toj kući u Strahinjića Bana 73 u jeku su građevinski radovi.

Makar s ulice jasno je da će objekat kad radovi budu završeni dobiti novi enterijer što je očito uznemirilo neke od građana da na društvenim mrežama izraze svoju zaprepašćenost o tome kako je, navodno, još jedno u nizu upečatljivih zdanja grada ugroženo, da se “ruši” iako na objektu uredno stoji tabla sa podacima o izvođačima, vremenu početka i završetka radova kao i slika o tome kako će objekat izgledati kad bude završen.

Direktor Legacy Properties d.o.o. koji je investitor na ovom dorćolskom zdanju Predrag Šarenac, kaže za Danas da ovaj objekat Dragiša Brašovan nije ni gradio, niti je projektovao nego je kuću dobio od kralja.

– Kuću sam kupio od majke i ćerke i sa partnerom dobio dozvolu od Zavoda za zaštitu spomenika za restauraciju. Nemamo nikakvu izmenu, ni spoljnu, ni zadnju osim što smo dobili dozvolu za još jedan sprat, odnosno, dobili smo dozvolu za to, da bismo se izjednačili sa visinom krova levog dela koji je nekad bio jedinstvena zgrada – objašnjava Predrag Šarenac. On napominje da kuća nije bila pod zaštitom izuzev što je u zoni zaštite ambijentalne celine.

– Tu je čak po DUP- u, po Generalnom planu dozvoljeno napraviti prizemlje plus šest spratova da bi se izjdnačilo s visinom na desnoj strani ali ja to nisam tražio. Sve ostaje identično – naglašava Šarenac, dodajući da se to može videti i na tabli koja je postavljena na objektu.

Na opasku Danasa da prvobitnog enterijera, to jest, onog u kome je živeo i koji je oblikovao Dragiša Brašovan više neće biti Predrag Šarenac uzvraća da je ovo zdanje zatekao u izrazito zapuštenom stanju.

– To su bile trule tavanice, truo krov….Sada će se iznutra sve kompletno restaurirati – ističe Šarenac.

Što se tiče izjednačavanja krova kuće s visinom susednog objekta na levoj strani sagovornik Danasa pojašnjava da je prvobitno ceo ćošak pripadao jednom vlasniku i da je sve zajedno bila jedna kuća.

– Kralj je iz zahvalnosti i da mu Dragiša ne bi pobegao u Britaniju da radi za njih, otkupio od gospodina, koji je bio prvi vlasnik tu kuću i poklonio mu je – kaže Šarenac.

Prema njegovim rečima, priče o tome da je Brašovan renovirao tu kuću nisu tačne jer da je tako, to bi stajalo i na tabli a ne da je ovde živeo Dragiša Brašovan.

Istoričarka umetnosti i autorka izložbe „Poklon-zbirka Dragiše Brašovana“ u Galeriji Matice srpske potvrdila je za Danas da kuća u Beogradu nije više u vlasništvu porodice Brašovan.

S druge strane, ona kaže da iako ovu kuću nije podigao Dragiša Brašovan, da ju je adaptirao1940. godine.

– On je tada tražio dozvolu od Grada, da je adaptira, u stvari, zapravo je prepravljao enterijer, sređivao je kuću za svoje potrebe – kaže Ivana Janjić.

Janjić: – „Dragiša Brašovan je bio okružen luksuzom. To su uglavnom sve luksuzni predmeti vezani za istorizam, period neostilova“

Prema njenim rečima, Brašovan je tu kuću kupio, u toj kući je živeo i u tome je značaj ovog zdanja.

– Bila je tabla da je u toj kući živeo Dragiša Brašovan i ona je koliko znam deo zaštićene celine.

– Dragiša Brašovan je bio okružen luksuzom. To su uglavnom sve luksuzni predmeti vezani za istorizam, period neostilova – zaključuje Ivana Janjić.

Šarenac: „Želeo sam da zadržim duh te kuće kakva je bila nekad. Ovo je samo čista restauracija sa dogradnjom tavanskog prostora u drugi sprat, sve po dozvoli“

Deo tog luksuza i ranijih epoha biće, moglo bi se reći sačuvan i u unutrašnjosti obnovljenog zdanja u Stranjiića Bana 73 kada bude gotovo.

– Sve što je bilo u stanu gospođe Brašovan, supruge Dragiše Brašovana, a tu je bila i biblioteka u rezbarenom drvetu vrhunski izrađena, kamin, sve su to naši stolari, komad po komad skidali i to će sve biti vraćeno u prostor. To nije bila naša obaveza, nego sam želeo da zadržim duh te kuće koja je bila nekad.Ovo je samo čista restauracija sa dogradnjom tavanskog prostora u drugi sprat, koji se s ulice ne vidi. Sve po dozvoli – ističe Predrag Šarenac.

Pitanja u vezi sa građevinskim radovima na zdanju u Stranjinjića Bana 73, kao i o tome uživa li ono bilo koji status zaštite uputili smo ranije Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a oni nas na Sekretarijat za informisanje Grada Beograda, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore ni od jedne instititcije.

Prema kartama zavoda, može da se vidi da ta kuća ne uživa status prethodne zaštite, ali pripada zaštićenoj ambijentalnoj celini. Da li je vila ranije bila zaštićena zakonom , nismo saznali. No ukoliko se reči Predraga Šarenca ispune, ovo staro zdanje zadržaće stari eksterijer kao i mnoge elemente enterijera i nameštaja koje ga je krasilo do poslednje kupovine.

Izloženi umetnički predmeti

– Mi smo dobili samo predmete iz kuće i nismo se bavili toliko njegovom arhitekturom i arhitetonskim nasleđem koliko primenjenom umetnošću – pojašnjava Ivana Janjić. Ona je podsetila da je na aktuelnoj izložbi predstavljen veoma raznovrstan materijal – vredni crteži, slike, skulpture, oko 104 komada nameštaja koji su ili iz epohe bidermajera ili neke kasnije interpretacije u maniru francuskih dvorskih stilova Luj XV , Luj VI a tu je i veliki broj upotrebnih predmeta koji su umetnički obrađeni (posude, svećnjaci, ogledala).

Stepenice

Na opasku da postoje tvrdnje da je Dragiša Brašovan adaptirao kuću sagovornik Danasa uzvraća da se svašta priča.

– Nek nađu u papirima šta je renovirao. Stavio je jedne drvene stepenice – kaže Predrag Šarenac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari