O umetničkoj organizaciji 1

Izložba „Umetnička organizacija“, koja se otvara sutra u Galeriji SULUV i traje do 24. jula, dugoročan je međunarodni istraživački projekat koji realizuje istraživački tim kuda.org sa teoretičarima i istoričarima umetnosti Milicom Pekić, Stevanom Vukovićem, Anom Vilenicom, Darijom Medić i Anom Peraicom.

Izložba analizira fenomen umetničkog (samo)organizovanja i relacije unutar umetničkih grupa i kolektiva u postjugoslovenskoj regiji u poslednjih pedeset godina, i načine na koji su oni uticali na profil i kvalitet njihove umetničke produkcije.

Istraživanje u okviru projekta je usmereno ka grupnim i kolektivnim procesima stvaralaštva i unutrašnje dinamike između umetnika i drugih učesnika u njima. Fokus je usmeren ka samoorganizovanim inicijativama izvan okvira oficijelnih institucija.

Kroz fenomene samoorganizovanja projektom se propituje uloga organizacija civilnog društva kao potencijalnih progresivnih mesta u društvu kroz bavljenje umetnošću.

Projekat pokriva široko istorijsko polje preko diskusije sa protagonistima ovih praksi od 1990-ih do danas, sa osvrtom na iskustva i nasleđe organizovanja i kolektivnog stvaranja u nedavnoj prošlosti lokalne i nacionalne kulture, preko neoavangardi 60-ih i 70-ih i Beogradskog nadrealizma 30-ih godina prošlog veka.

Tokom 2017. godine kroz intervjuisanje učesnika i protagonista savremene umetničke scene Jugoslavije započet je rad na projektu.

Ovaj rad se nastavio i tokom 2018. i 2019. kada su sagovornici bili teoretičari i istoričari umetnosti kao i umetnici koji su svoju praksu realizovali kroz grupni umetnički rad.

Rezultat tog istraživanja je arhiv koji se sastoji od intervjua, dokumentacije umetničkih radova i kritičkih tekstova napisanih tokom projekta.

U tom smislu, ovo istraživanje razmatra načine na koje su se razvijale prakse u prošlosti, da bi se na njih nadovezali, integrisali u okvir znanja i veština sa kojima se danas umetnici upuštaju u samoorganizovane projekte, posebno u savremenom prekarnom neoliberalnom okruženju, i da bi se proglasile za praktično nasleđe koje bi moglo da bude od velikog značaja za obrazovanje današnjih aktera u procesu samoorganizacije u umetnosti.

Vektori i fragmenti

Tokom jula 2020. godine realizuje se serija online razgovora „Vektori kolektivne imaginacije u umetnosti“ i paralelno rad kolaborativno istraživačkih radnih grupa koja putem online sesija analiziraju i preispituju materijale nastale u istraživačkoj fazi kroz program Fragmenti za studije o umetničkim organizacijama. Projekat otvara prostor za kolektivno kritičko preispitivanje istorije umetnosti (post)jugoslovenskog kulturnog prostora i kritički rad sa generisanim arhivom. Online format predstojećih događaja i sesija je izabran usled promenjenih okolnosti koje su nastale tokom pandemije kovida 19 i predstavlja svojevrstan izazov za sve koji su uključeni u ovaj proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari