Obeležava se Svetski dan knjige i autorskih prava, raznovrsni programi u bibliotekama 1Foto: PIxabay/ LubosHouska

Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava za koji su pojedini izdavači u Srbiji pripremili popuste, a bibloteke raznovrsne programe.

U Narodnoj biblioteci Srbije organizuje se okrugli sto na temu autorskih prava u Srbiji, dok je Biblioteka grada Beograda pripremila program „Popustom do učlanjenja, kvizom do nagrade“ u okviru koga će svaki posetilac moći da postane član sa popustom od 50 odsto.

U Pozajmnom odeljenju biće otvorena izložba „Knjige o deci i za decu – stara i retka srpska izdanja za decu od 1889 -1944“, čiji je autor Srđan Stojančev, a u izlozima biće i postavka „50 pišem, 202 pamtim“ povodom 50 godina od osnivanja Radija 202.

Gradska biblioteka u Novom Sadu tradicionalno organizuje druženje sa poznatim ličnostima, u cilju popularisanja bibliotečke delatnosti, knjige i čitanja, a ovogodišnji gost je pisac i esejista Slobodan Vladušić.

Srpsko književno društvo čestitalo je praznik svim književnicima poželevši im dobre knjige.

„Želimo im okruženje u kome će moći da ostvare svoja autorska prava i kako dolikuje naplate svoj književni rad. Želimo knjizi daleko naklonjenije medije kako bi književna ostvarenja bila prisutnija u javnosti i svesti publke kojoj su namenjena“, navodi se u čestitki.

Svetskim danom knjige i autorskih prava proglašen je 23. april na Generalnoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. kada ga je prihvatilo oko osamdeset nacija. Ovogodišnja prestonica Dana knjige je Port Harkurt u Nigeriji, gde će posebna pažnja biti usmerena na decu i mlade i njihovu kulturu čitanja.

Praznik potiče iz Katalonije gde je prvi put obeležen 7. oktobra 1926. godine, na dan rođenja Migela de Servantesa.

Iako se 23. april često navodi kao datum smrti i Vilijama Šekspira i Servantesa, to nije u potpunosti tačno. Servantes je umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru, međutim, tada se u Engleskoj koristio julijanski kalendar. Dok je Šekspir umro 23. aprila po julijanskom kalendaru, koji je u upotrebi u Engleskoj u to vreme, zapravo je umro oko deset dana nakon Servantesa, zbog neslaganja između dva kalendarska sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari