Obeležen Dan Biblioteke Matice srpske 1Svečana akademija Foto: Pokrajinska vlada

Podsećajući da Biblioteka Matice srpske pripada redu institucija od prvorazrednog nacionalnog značaja, bez kojih bi, kako je rekao, trajanje i identitet našeg naroda bili nezamislivi, predsednik Mirović kazao je da je Matica srpska gotovo dva veka epicentar naše prosvećenosti, pismenosti i obrazovanja.

„Za to su zaslužne generacije ljudi koji su je, u tom često burnom i prelomnom vremenu stvarali, čuvali i razvijali. Od onih koji su joj, shvativši značaj narodnog prosvećivanja i obrazovanja, bili začetnici i pokretači, do vas koji danas imate privilegiju, ali i ogromnu odgovornost da je vodite i da brinete o kulturnom, a time i nacionalnom blagu koje se u njoj čuva. Zato podrška Pokrajinske vlade na čijem sam čelu, institucijama kakva je Biblioteka Matice srpske i, naravno, sama Matica srpska, nikada neće izostati“, izjavio je predsednik Mirović.

Svedočanstvo o dugom trajanju i svetloj tradiciji naše pismenosti i o brizi za tu tradiciju, kako je rekao, govore činjenice da se u njoj, čuva i najstarija ćirilička južnoslovenska knjiga – Oktoih prvoglasnik Đurđa Crnojevića iz 15. veka, te da ova Biblioteka ima preko četiri miliona publikacija, na više od sto stranih jezika.

„Oko ovakvih ustanova moramo biti jedinstveni, složni, vredniji i predaniji, da bi smo ih za budućnost ostavili onakvima kakve su ih nama ostavili naši preci“, naglasio je predsednik Mirović.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je, ovom prilikom, da je knjiga najveće duhovno, etičko i estetsko utočište savremenog čoveka, i da će Ministarstvo svim mehanizmima unaprediti i negovati kulturu čitanja u zemlji.

„Ukoliko želimo da obnovimu državu i narod, moramo se vratiti dragocenom ognjištu – svetu knjiga“, kazao je upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović i dodao da je današnji dan ne samo praznik Biblioteke, već i cele srpske kulture.

Ovom prigodom uručena je nagrada “Zlatna knjiga“ Biblioteke Matice srpske akademiku Svetislavu Božiću, za doprinos razvoju bibliotekarstva i bibliografskog rada.