Obeležen dan rođenja Stevana Mokranjca 1

Negotinci su i ove godine obeležili 9. januar, dan rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca.

Predstavnici lokalne samouprave, institucija kulture iz Negotina i Beograda i muzičkih škola koje nose ime slavnog kompozitora, položile su cveće na spomenik Mokranjcu, a program je nastavljen u galeriji Doma kulture, proslavom Svetog Stefana, slave Doma i Mokranjčevog imendana, uz sasluženje negotinskog sveštenstva i uz pratnju Hora Hrama „Svete Trojice“ pod upravom Svetlane Kravčenko.

– Izuzetna je privilegija nas Negotinaca, što nas širom ovih balkanskih prostora, Evrope i sveta prepoznaju po stvaralaštvu našeg sugrađanina, kome se poklonimo i zahvalimo, tradicionalno na ovaj dan, ali i u septembru, za vreme festivala, koji ćemo ove godine prirediti po 52. put, rekla je pored ostalog Tatjana Panić, većnica zadužena za kulturu pre promocije 18. broja časopisa za kulturu „Mokranjac“ .

Predstavljajući časopisa prof. dr Sonja Marinković, navela je da su u Srbiji prošle godine odbranjena dva doktorata na temu Mokranjca.

– Uz našu stalnu rubriku „Naučna tribina“, na kojoj čuvamo živo interesovanje srpske muzikologije i etnomuzikologije za Mokranjčevo delo, ovoga puta se pojavio prilog Saše Božidarevića, koji predstavlja izvod iz njegove doktorske disertacije. I kompozitorka Ludmila Frajt dobila je svoje stranice, a reč je o jednoj od prvih školovanih kompozitorki u Srbiji, koja je učinila mnogo za srpsku muziku, pre svega za decu, primenjenu, filmsku, i horsku muziku, kazala je Marinkovićeva.
U obeležavanje 161. godišnjice rođenja Mokranjca uključili su se studenti Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Marko Trivunović, Filip Novaković i Mladen Milošević, sa odseka harmonike, izvodeći dela Ramoa, Baha, Griga i Bramsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari