Objektivno: Svetkovina džez fotografije 1Art Blakey 1988) Foto: El Gvojos

Izložba sačinjena vrednim očima i britkim opažanjima džez fotografa

Od 21. oktobra u 19:30 do 28. oktobra 2019. – Dom omladine Beograda

U pripremi 35. Beogradskog džez festivala, pokazalo se neophodnim napraviti jednu sveobuhvatnu rekapitulaciju prisustva džeza u ovim krajevima. Kako je naša kultura postala upadljivo vizuelna zahvaljujući digitalizaciji, bilo je više nego prirodno da se ovakav ubrzani istorijski osvrt obavi preko obilja fotografskog materijala, kog su za sobom ostavili brojni autori, prateći rast ovdašnje scene.

Izložba Objektivno: Svetkovina džez fotografije postavila je izazovan cilj da se kroz ipak limitiran broj fotografija predstave decenije zajedničkog života džeza i Beograda, naročito ona snažna uzajamna naklonost što je već u dvadesetim godinama 20. veka buknula između džezera i tadašnje mladeži. Da ni užasi Drugog svetskog rata nisu omeli beogradsko džez zanesenjaštvo, svedoči bogat muzički život u posleratnom periodu, sasvim u ritmu velikih metropola ovog zvuka. Izdanci domaćih stvaralaca ambiciozno još od onda streme da i sami postanu autori i virtuozi. Njihov impuls da uče, putuju, osluškuju i na svaki način podižu nivo džez kulture u Beogradu – ne prestaje da inspiriše.

Objektivno: Svetkovina džez fotografije 2
Gerry Mulligan, Dave Brubeck (1972), Foto: Dušan Milijić

Beogradski džez festival pružio je nemerljiv doprinos ovoj misiji. Njegova prva era iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, zaključno sa 1990, a zatim i obnovljen novomilenijumski polet od 2005. do danas, ostavljaju za sobom uzbudljiv trag. Izuzetan je značaj Doma omladine Beograda kao kultne gradske institucije koja organizuje Festival od samog početka 1971, a uz njega još i mnoštvo originalnih džez projekata visokog umetničkog dometa.

Objektivno: Svetkovina džez fotografije 3
Susana Santos Silva 2015 Foto: John-Watson

I Džez odsek Muzičke škole „Stanković“ brani čast džeza evo već četvrt veka, pronoseći slavu škole i grada doslovno preko cele planete i predstavljajući svake jeseni svoje najveće talente upravo na Festivalu. Sjajni koncerti koji se tokom sezone odigravaju u različitim beogradskim dvoranama, bez sumnje i sa svoje strane hrane tle za temeljan džez napredak. Obujmiti svu tu raskoš, sačinjenu od gorostasa džeza, kao i malih, nevidljivih sledbenika, i izabrati među hiljadama fotografija ona najživlja i najupečatljivija svedočanstva iz istorije beogradske džez scene za ovu postavku – bilo je nalik samom džezu: frenetično i spiritualno iskustvo.

Objektivno: Svetkovina džez fotografije 4
Mihailo Miša Blam, Beogradski džez festival 2011, Foto: El Gvojos

Konačno, evo izložbe sačinjene vrednim očima i britkim opažanjima džez fotografa. Ona smešta Beogradski džez festival u istorijski kontekst lokalne scene od već gotovo čitavog jednog veka trajanja. Fotografski objektivi, upravljeni pre svega na nezaboravne trenutke Festivala, ali i na sve ono drugo antologijsko u džezu što se odigralo u Beogradu, upriličili su pravu svetkovinu žive slike. Na izloženim radovima zajedno su se tako našli doajeni i giganti ove muzike, ali i jedan sasvim novi naraštaj umetničkih duša – upirući svoj pogled u misteriozne pretke iz pradavnina, on se napaja elektrikom budućnosti. Srećni smo što među njima ima sasvim mladih stvaralaca, veliki broj darovitih dama i pregršt legendarnih momenata. Živela džez fotografija, uživajte u izložbi!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari