Obnovljena fasada Gradske biblioteke u Subotici 1Foto: Natalija Jakovljević/Danas

„Radovi obuhvataju rekonstrukciju fasade, atlasa, razne konzervatorske radove, kao i zamenu prozora i vrata. Eliminisani su neki faktori koji su prethodnih godina doveli do toga da je skoro uništena ova zgrada, odnosno glavni ukrasi ove zgrade – atlasi“, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Subotice, Balint Pastor.

„Glavna fasada Gradske biblioteke Subotica sada izgleda kao pre 37 godina, kada je poslednja adaptacija završena“, rekao je Pastor i dodao da je iz budžeta Srbije za ove radove izdvojeno 18 miliona dinara, a da je izvođač radova preduzeće Jumol.

Radovi je nadzirao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Pastor je najavio da im je jako bitno očuvanje starih građevina Subotice, kao i da je u planu nastavak radova na ovoj zgradi, sređivanje krova i obnavljanje ostalih fasada.

Obnovljena fasada Gradske biblioteke u Subotici 2
Balint Pastor, foto: Natalija Jakovljević

On je takođe najavio i da je u planu rekonstrukcija fasade Gradske kuće, a uskoro počinju i radovi na adaptaciji kuće nekadašnjeg gradonačelnika Subotice, Karolja Biroa, te da je u toku izrada projektno-tehnička dokumentacije za Vodotoranj i za Sovinu kulu na Paliću.

Inače, zgradu u kojoj je smeštena Gradska biblioteka Subotica projektovao je arhitekta Ferenc Rajhl, a završena je 1895. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari