Od Korena do turizma 1

Uporedo sa političkim dođajima na terenu pod patronatom zvaničnog Beograda – novom učešću kosovskih Srba na lokalnim kosovskim izborima i zaokruživanju pravnog sistema samoproglašene kosovske države polaganjem zakletve srpskih tužilaca i sudija pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem..

… program na štandu kancelarije za KiM Vlade Srbije na Sajmu knjiga uglavnom je bio posvećen srpskim problemima i stradanju na KiM, kako u prošlosti tako i danas.

Među tribinama, koje su dobrim delom bile posvećene srpskim obrazovnim institucijama u južnoj pokrajini, našla su se i dva filma o KiM. Dokumentarac pesnika iz Đakovice Ranka Đinovića, “Univezum bola” flm “Kosovo, moment u civilizaciji” Borisa Malagurskog, mnogo hvaljenog Srbina iz Kanade, kog pojedini krugovi smatraju “srpskim Majklom Murom”.

Preduzeće “Službeni glasnik” odabralo je štand kancelarije za KiM za predstavljenje novih knjiga iz kapitalne edicije “Koreni”, koji se tiču prostora Stare Srbije i Makedonije. Predstavljeno je pet knjiga antropogeografskih spisa: “Kosovsko pomoravlje i Kačanik”, “Sirinić”, “Sredska”, “Gora i Opolje”, “Stara Srbija i Makedonija”, “Kosovo” u dva toma, “Drenica” i “Lab”.

Profesor Stevan Stanković, govoreći o delu najvećeg srpskog geografa Jovana Cvijića, na kojem se uglevnom bazira edicija “Koreni”, napomenuo je da veliki naučnik, koji je u svojim istraživanjma prepešačio Balkan, „na KiM samo što nije stradao zbog šešira – nije imao belo keče, a savetovano mu je i da ne zastajkuje i da ništa ne zapisuje“. Prema Stankovićevim rečima, Cvijićevi opisi prilika na KiM aktuelni su i danas.

Urednik Korena Borisav Čeliković rekao je da ove knjige, između ostalog, objašnjavaju šta je to Stara Srbija i da Srbi nisu bili sami na KiM početkom 20. veka, ali i da pokazuju da hegemonizam nije samo srpska specijalnost. Petar Arbutina, urednik u “Službenom glasniku”, ukazao je na „fenomen srpskog hegemoniza u kome se gube narod i teritorija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari