Od opasnog tipa do simpatičnog dekice: 80 godina Roberta de Nira 1Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Svi glumci pre ili kasnije glume u nekom lošem filmu, a kada vam karijera traje šest decenija to je prosto neizbežno, pa čak i kada ste Robert de Niro.

Dvostruki Oskarovac danas slavi osamdeseti rođendan i deluje kao da sa glumom ne namerava da prestane do kraja života.

Zli jezici bi rekli i da ne sme, jer ima sedmoro dece i četvoro unuka i mora da plaća alimentaciju bivšoj ženi Grejs Hajtauer.

Međutim, problem je u tome što u poslednje vreme uglavnom bira ostvarenja sumnjivog kvaliteta, uz izuzetak dve saradnje sa Martinom Skorsezeom i rolu u odličnom Džokeru.

A to sve nikako ne bi trebalo da ukalja karijeru tokom koje je bio deo nekih od najčuvenijih filmova svih vremena i uticao na mnoge druge glumce.

Rođen je u Njujorku 1943. godine i bio izložen umetnosti odmalena, zbog čega je odlučio da napusti srednju školu i posveti se glumi.

Prva velika uloga došla mu je u filmu Ulice zla, čime je započeo najplodniju saradnju karijere, onu sa Martinom Skorsezeom.

Svetska zvezda postao je tumačenjem mladog don Vita Korleonea u filmu Kum 2, kada je zaradio i Oskar za sporednu mušku ulogu.

Dominirao je velikim platnom u ostvarenjima Taksista, Lovac na jelene i Razjareni bik, za koji je dobio Oskar za glavnu mušku ulogu.

Pokazao je da ne postoji nijedna uloga koja je njemu preveliki izazov i kojoj neće pristupiti sa najvećom posvećenošću, u vreme kada pojam „metodska gluma“ nije ni bio šire poznat.

Ušao je i u svet režije 1993. godine odlično ocenjenom Pričom iz Bronksa, ali je od tada režirao samo još Dobrog pastira 2006. godine.

Nije se ustručavao da glumi likove na koje obožavaoci prethodno nisu navikli, poput Frankenštajnovog čudovišta, a glumio je i u Tarantinovom ostvarenju Džeki Braun dok on još nije bio toliko poznat reditelj.

Veliki zaokret napravio je ulaskom u komediju putem filma Mafijaš na terapiji i pokazao da osim opasnih tipova, može da donese i dozu smeha na veliki ekran.

To je ono što se ponovilo još puno puno u narednih par decenija, ali nisu svi ti filmovi jednakog kvaliteta i deluje kao da više ne vidimo te glumačke bravure, nego klasično odrađivanje posla.

Zbog svega toga, kada vidite noviji film u kome on glumi, debelo se raspitajte da li je vredan vaše pažnje, već se bolje vratite na neke neprevaziđene klasike zbog kojih je dobio mesto na listi večnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari