Od radio novinara do direktora Štatsa 1Foto: vikipedia

Od 2020. na čelu Bečke državne opere biće muzički menadžer rodom iz Beograda Bogdan Roščić, odlučila je danas Vlada Austrije. Roščić, trenutno prvi čovek odeljenja za klasičnu muziku kompanije Soni kroz četiri godine na mestu direktora Bečke države opere zameniće Francuza Dominika Majera, potvdio je austrijski ministar za kulturu Tomas Drozda, prenose agencije.

U vilkipedijinoj biografiji Bogdana Roščića navodi se da je ovaj „austrijski muzički menadžer“ 1964. rođen u Beogradu, prestonici tadašnje SFRJ, gde je završio osnovnu školu. NJegova porodica se 1974. preselila u Linc, gde je pohađao srednju školu. Studije filozofije i muzikologije na Univerzitetu u Beču završio je 1989, kad je počeo da radi u kulturnoj rubrici bečkog Presa, u kom je uskoro postao glavni za medije, politiku i pop muziku.

Potom je prešao austrijskoj radio-stanicu O3, gde je najpre bio muzički direktor, a potom i šef stanice. Do 2006. radio je na ključnim mestima i u kućama ORF, Universal Music, Deutsche Grammophon u Hamburgu, kad se preselio u London, gde je bio direktor klasične muzike u izdavačkom brendu Decca. Pre sedam godina došao je na čelo Odeljenja za klasičnu muziku kompanije Soni u NJujorku, koju je, kako se tvrdi doveo u rang druge po veličini svetske muzičke kompanije. Mesto direktroa Bečke držvavne opere trebalo bi da preuzme početkom sezone 2020/2021.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari