Odigran “Odisej” u intrepretaciji pozorišta iz Banjaluke 1Glumački ansaml banjalučkog pozorišta Foto: Bojan Nikolić CZK "Požarevac"

Trećeg dana na pozorišnom festivalu “Viminacijum fest” “nastupalo je Dječije pozorište Republike Srpske iz Banjaluke.

Glumci ovog pozorišta prikazali su , na bajkovit način, Odisejev povratak kući i iskušenja na koja je stavljen na tom putu. Žiri publike je za glumca večeri proglasio Duška Mazalicu.

Požarevačka publika koja je dobro pozorišno potkovona toplo je primila goste iz Republike Srpke I gromkim aplauzom, nakon uspešno odigrane predstave, nagradila glumački ansambl, a posebno glumca večeri, Duška Mazalicu.

O samoj predstavi Odisej-san o povratku koje je odigralo pozorište iz Banja Luke selektor ovog festivala okrenutog antici i mitovima Mihajlao Nestorović kaže da je scenario za ovu predstavu napisala Biserka Kolevska po motivima grčke mitologije koja je i režirala predstavu.

-Ova predstava nije namenjena samo mladima već gledaocima svih generacija jer ovo pozorište ume vešto da spoji malu i veliku publiku na brilijantan način-rekao je selektor I dodao:“Predstava o jednom od najlepših mitova Grčke o neustrašivom junaku koji nakon pobede u Troji sanja svoj san o povratku kući. Uzbudljiva puna avantura silnoga Odiseja koga netremice gledaju i mladi i stari,a ono što izdvaja ovu predstavu je da nema ni jedne izgovorene reči, dakle čarolija u svakom smislu“ istakao je Nestorović i dodao da „prelepa muzika, dizajnirano svetlo, scenska rešenja , veoma spremni i spretni glumci, čini da će se ova predstava dugo pamtiti“.

Prema rečima pozorišnih kritičara ova predstava na bajkovit način podučava o večnim ljudskim vrednostima odanosti, hrabrosti, ali i snalažljivosti . Žanrovski ju je teško odrediti jer u njoj ima elemenata mjuzikla, modernog baleta, dramske i lutkarske za sve generacije

Scenografije i lutke je kreirala Svila Veličkova, muziku je komponovao Nikolaj Zaharjev a glumili su: Duško Mazalica,Zorana Šuman, Aleksandar Blanić, Ana Anđelić, Đorđe Janković Đurđa Babić i Saša Terzić.

Žiri publike svake večeri bira glumca ili glumicu večeri koji učestvuju kao kandidati za najboljeg glumca Festivala. Na kraju Festivala stručni žiri koji radi u sastavu: Dejan Mijač-reditelj,Miodrag Tabački- professor FDU I glumac, Saša Torlaković, doneće odluku ko je najbolji glumac prvog pozorišnog Festivala”Viminacijum fest”, kao I odluku o najboljoj predstavi Festivala.

Novčana nagrada za najbolju predstavu, uz nagradu „Viminacium maximus“, iznosi 750 hiljada dinara, dok je novčana nagrada za najboljeg glumca festivala, uz nagradu „Zlatna fibula“, 200 hiljada dinara. Grad Požarevac je finansirao festival, a iz budžeta je izdvojeno nešto manje od 9 miliona dinara.

Poslednjeg dana festivala, u čast pobednika, koji će dobiti nagradu „Zlatna fibula“, nastupiće novosadski „Big bend“ – hor i orkestar opere.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari