Odlazak čarobnjaka 1Foto: Stanislav Milojković

„Moj otac – pisac pesama za nas, svoju decu, svoje unuke, i za ceo svet“, ovim rečima je Dijana Topolac potpisala portret svog oca Raše Popova.

Za Ljubivoja Ršumovića ovo je najbolji biografija koja postoji o ovom književniku, publicisti i omiljenom televizijskom junaku mnogih generacija, koji je preminuo u aprilu ove godine. U okviru programa posvećenog ličnosti i knjigama Raše Popova „Odlazak čarobnjaka“ koji je danas održan u Sali „Aleksandar Vučo“ na Sajmu knjiga, Ršumović je istako da je Popov kao čuveni Raša Pronalač u popularnoj seriji „Fazoni i fore“ koju su radili zajedno, nauku učinio dostupnom svakom čoveku.

Ovaj televizijski čarobnjak bio je i čarobnjak reči, a Ršumović je izdvojilo nekoliko njegovih „izmišljotina“ koje najbolje govore o kakvom duhu je reč. Jedna od njih je „pravo je pokvareno krivo“. Pesnik za decu je napomenuo i da su bajke koje je pisao Raša Popov pokazale kako se danas može takmičiti sa Andersenom ili braćom Grim. Pisac Tode Nikolić istako je da je Raša Popov bio mudrac, koga je trebalo samo dobro slušati i pratitit, jer je od njega svako mogao mnogo da nauči.

On je napomenuo da je njegov jezik bio blizak Katulu i Ovidiju, ali je skrenuio pažnju i na paraleleu između njega i Gavrila Venclovića. „Pesma čeka dugo da sazri. Tako će biti i sa poezijom Raše Popova koju će ljudi tek otkrivati“, kazao je između ostalog Nikolić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari