Odlomci iz knjige nagrađene NIN-ovom nagradom "Unutrašnje more" Danice Vukićević 1Omot knjige Unutrašnje more

Ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade je Danica Vukićević za roman “Unutrašnje more” (Nojzac), a tim povodom Danas vam donosi citate iz nagrađenog dela.

Umetnički život i život za umetnost

To se ne računa. Ko još vodi umetnički život. Ko priča o smislu pozije. Smešno, verovati u reči, u takozvanu umetnost. Mi smo samo politike.

Pisati

Razlika između ženskog i muškog pisanja je ogroma. Pisati ni o čemu i pisati oko jezgra koje se puni. Pisati s neznanjem i sa uzaludnošću i pisati u formi stvaranja sveta. Pisati na kolenima i pisati u kabinetu.

Paralelizam

Ranije je to bio Bukovski. Imponovao je razmaženim maminim sinovima jednostavnom formulom piće-žene-seks-piće-žene… Dugo već ljubimac je Bernhard, onaj koji se popišao po Austrijancima, a oni ga popišani nagradili. Voli se i Uelbek. Odskora i Bolanjo. Ti otresiti beskompromisni muškarci uzor su srpskome muškarcu koji teži književnoj slavi. Poneki, drže se IA, koji je postigao sve što se moglo postići, s belim rukavicama u fioci, sa Šmitom kao prijateljem. Do Monterlana i Selina nikako da stignu.

Da imam

Fejsbuk stranicu, instagram, tviter, tambler, pinterest, sajt, jutjub kanal, plaćala bih nekome da mi to sređuje, ta osoba postavljala bi fotografije i komentare, ne bih proveravala i mogla bi da stavlja i piše šta god hoće, bilo bi mi svejedno kakva sam i kako se kotiram tamo, u tom svetu koji za mene ionako ne postoji.

Supersuperreči

Brazletna, šurnjaja, žanila, lizeza, mustra, garagan, fosna, flondra, bizov, ženiranje, uspijanje, ajmokac, kaljeva peć, šemize, mrčiti, omama, kalafonka, omorina, sakam, rujan, šupak, ožujak, geak, kurajber, šustikla, klaker, ondulacija, salauka, kabeza, akrep, jajara, kilote, pipirevka, tonja, skapsa, kalaštura, sifon-soda, pačvara, buhtla, dilindara, prijeporno, šmizla, špiclov, kulov, milika, degener, šak, paskurice, pata-karte, beštija, fišbajn, raspuštenica, sikilj, pitino dete, ceđ, geknuti, kočan, organdin, ranglan, bidžek, omaja, serklaž, šlofijanka, lemilica, frenga, mindža, džimrija, kumrija, čunak, sulundar, furgon, plavež, Šaban Trstena, klot-frket, relna, fusbaler, onoditi, jarcanje, pašenog, nacigovano/cigovano, u šreh, kalaisanje, triper, kapavac, murva, zumbul, karež, jektika, flanel, porhet, ćarlama, paragon-blok, kaustična (živa) soda, mastiljava olovka, uđljivo, kombinovani prašak, mušema…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari