Odložena premijera Pakovićevog "Don Kihota" 1

„Šta su danas vetrenjače i odakle vetar duva“ podnaslov je predstave „Don Kihot“ autora i reditelja Zlatka Pakovića, koji je u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Sad već realizovao jedan uspešan projekat kakva je bila predstava „Ubiti Zorana Đinđića“.

Iako se „Don Kihot“ priprema već godinu dana sa Nikolom Đuričkom u ulozi Don Kihota i Borisom Milivojevićem u ulozi Sanča Panse, u ponedeljak, 3. aprila, Paković je kao autor projekta dobio obaveštenje od v. d. direktora SKC Novi Sad Obrada Škrbića da se premijera, koja je bila zakazana za 11. april, odlaže. Paković je na društvenim mrežama objavio „Danas, dan posle izbora, od novog v. d. upravnika SKCNS dobio sam mail u kojem me obaveštava da, ‘iz finansijskih razloga’, ta ustanova ne može u ovom periodu da organizuje premijeru“.

O tome „kako predstave dele sudbinu smisla koji imaju“, Paković za list Danas kaže: „Velika mi je satisfakcija što je ekipa koja realizuje ovaj projekat uz mene već godinu dana koliko ga radimo, sa puno entuzijazma. Predstava je gotova, mi je ovih dana trebalo da dođemo do ‘Fabrike’ da namestimo scenu, osvetljenje i obavimo druge pripremne radnje za premijeru. Zaista me je začudilo ovo pismo od gospodina Škrbića jer je on pre tri sedmice, zajedno sa prethodnim direktorom ove ustanove Zdravkom Vulinom, bio sa nama i rekao da mu se ceo projekat dopada i da bi i sam podržao takav projekat i da nije ‘nasleđen’ od prethodnog direktora“, izjavio je za naš list Zlatko Paković.

Po Pakovićevim rečima, on sumnja da je naveden pravi razlog jer oni predstavu mogu i žele da odigraju i bez prethodno dobijenih sredstava.

Potražili smo odgovor za ovakvu odluku i od novog v. d. direktora SKC NS Obrada Škrbića, koji nam je potvrdio da bi se i sam založio za ovakav projekat.

„Da, zaista sam zajedno sa Zdravkom razgovarao sa ekipom i Pakovićem i rekao im taj moj stav. Međutim, od 1. marta ove godine, od kada sam stupio na dužnost v. d. direktora ove institucije, rešavam višemilionske dugove koje sam zatekao. Smatrao sam da u ovom momentu ne bi trebalo da se upuštam u realizaciju još jednog projekta za koji nisam siguran da su obezbeđena sredstva. Naime, za ovu predstavu su tražena sredstva na Konkursu kod republičkog ministarstva, ali rezultata još nema. SKC NS je ranije još potpisao ugovor sa svakim akterom za ovu predstavu, po mom mišljenju veoma velike iznose, ali su to ugovori koji su već potpisani i moraju se ispoštovati po realizaciji istog. Međutim, kako nemamo garancije da ćemo dobiti sredstva, zaista sam u poziciji da moram da sačekam bilo kakvu garanciju da će institucija dobiti sredstva za ovu predstavu. Iz tih razloga sam odložio premijeru koja je bila zakazana za sledeću sedmicu“, izjavio je za naš list Obrad Škrbić. Po njegovim rečima, on kao rukovodilac i odgovorna ličnost ne može da pristane ni na to da se premijera odigra, a da SKC naknadno uplaćuje honorare i ostale izdatke za kostime, scenografiju i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari