Odraz sveta bez ustručavanja: Izložba kolaža Nikoline Radulović Velić u Muzeju primenjene umetnosti 1Foto: Privatna arhiva

Izložba radova grafičke dizajnerke i ilustratorke Nikoline Radulović Velić, biće otvorena 2. novembra u 18 sati u Galeriji “Mladi” nekadašnji “Žad” u Muzeju primenjene umetnosti i trajaće do 21. novembra.

Nikolina je dobitnica Gran prija „Zlatno Pero Beograda”, Međunarodnog bijenala ilustracije za 2021. godinu, a njene radove beogradska publika mogla je da vidi nedavno na izložbi plakata “Život je pozornica” u Galeriji Instituta Servantes.

Ovoga puta predstaviće se sa kolažima na kojima je počela da radi pre pet godina.

– Rad s kolažem sam započela kao lični projekat, radi eksperimentisanja i proširenja mog vizuelnog rečnika, da bi ubrzo postao centralni elemenat mog umetničkog izražavanja, prevazilazeći moje prvobitne namere i teme kojim sam želela da se bavim – kaže Nikolina čiji radovi i grafički i umetnički imaju snažnu simboliku i koncept .

Borntobewild
Foto: „Borntobewild“, Privatna arhiva, Nikolina Radulović Velić

– Svako delo je prilika za eksperimentisanje, spajanje nespojivog, provokaciju i prepuštanje igri, humoru i višestrukim interpretacijama. U okviru svojih umetničkih nastojanja, posebno me privlači istraživanje suštine ljudske prirode, sećanja, neumitnog prolaska vremena, zaborava, samoće i položaja žena – objašnjava Nikolina, dodajući da su njeni radovi svojevrsna hronika njenog ličnog života.

– Moji kolaži su vizuelni dnevnici, fragmentarne hronike mog bića i sveta koji me okružuje, prošlosti i sadašnjosti. Svoj rad doživljavam kao odraz kompleksnog sveta u kome živimo, bez ustručavanja pokazujući njegove manje laskave aspekte i inherentnu okrutnost. Iz toga nastojim da izvučem skrivenu lepotu i empatiju koje su deo svih nas, otkrivajući nepoznato, neizrečeno i nematerijalno koje nas čini istinski ljudima. Kolaž, kao moj odabrani medij, predstavlja taj siloviti i neizbežni sudar ljudi, društva, kulture i emocija koje svi doživljavamo – objašnjava Nikolina povodom izložbe.

Prema njenim rečima sklonost ka kombinovanoj tehnici/ kolažu i dostupnim tehnologijama pružaju joj “slobodu da se izrazi kroz niz metoda i tehnika, integrišući elemente kao što su oslikane površine, ručno izrađene teksture, pronađeni predmeti, kolaž i fotografija, u balansu između fizičkih i digitalnih oblika”

Odraz sveta bez ustručavanja: Izložba kolaža Nikoline Radulović Velić u Muzeju primenjene umetnosti 2
Foto Privatna arhiva

Nikolina Radulović Velić rođena je 1972. Godine u Kninu. Studirala je u Beogradu, na Filološkom fakultetu i na Fakultetu primenjenih umetnosti , odsek kostim.

Od 1997. godine živi i radi u Santanderu (Španija).

U poslednje dve decenije učestvovala je u brojnim grupnim i samostalnim izložbama, ilustrovala knjige i publikacije za decu i odrasle i dizajnirala desetine plakata za pozorište i film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari