Održan sastanak pokrajinske sekretarke za kulturu i novog ambasadora Slovačke 1foto: press služba Vlade Vojvodine

Sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama pokrajinske Vlade Dragana Milošević sastala se novim ambasadorom Slovačke Fedorom Rosohom. Oni su razgovarali o mogućnostima dalje saradnje u oblasti kulture.

Sekretarka je podsetila da je Vlada Vojvodine osnovala i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, i donela posebnu odluku kojom je ustanovljena i nagrada za očuvanje ljudskih i manjinskih prava, koja nosi ime Ljudevita Mičateka iz Kisiča, velikog borca za prava Slovaka, navodi se u saopštenju pokrajinske Vlade.

Miloševićeva je istakla da je tokom prethodnih godina saradnja uspostavljena i posetama naše delegacije austrugarskom groblju za Srbe u Neđmeđeru, kao i da je na inicijativu slovačkih Srba postavljena bista Nikole Tesle u auli Radio televizije Slovačke.

Takođe, na sastanku je poručeno da su realizovani i brojni drugi projekti koji produbljuju saradnju dve strane, među kojima je i inicijativa da se Muzej naivne umetnosti u Kovačici sledeće godine nađe na preliminarnoj Uneskovoj listi zaštićenih kulturnih dobara.

Ambasador je naglasio da je zadovoljan zalaganjem Srbije i AP Vojvodine za očuvanje slovačke nacionalne zajednice na ovim prostorima , i još jednom pozvao na na otvaranje izložbe umetnika Jana Zoričaka 17. februara u kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu.

Ranije danas, novi ambasador Slovačke sastao se i sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vućevićem.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari