Pokrajinska sekretarka: Vojvodina je mala Evropa 1Foto: Pokrajinska vlada

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević izjavila je danas da je Autonomna pokrajina Vojvodina „mala Evropa“.

„Suživot sa slovačkom nacionalnom manjinom jeste na ponos svih nas i kao što nas vekovi spajaju, tako nas raduje i budućnost u kojoj se ta saradnja nastavlja, jer je Vojvodina mala Evropa“, kazala je Milošević u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Slovačke u Srbiji Fedorom Rosohom.

Kako je preneo biro za odnose s javnošću pokrajinske vlade, Milošević je podsetila da Slovaci žive na teritoriji današnje Vojvodine već tri veka.

Ona je dodala da je pokrajinska vlada osnovala, i da finansira, rad Zavoda za kulturu vojvodjanskih Slovaka, kao i na posebnu odluku skupštine Vojvodine iz 2018. godine o datumima i nagradama od posebnog značaja, medju kojima je i nagrada za očuvanje ljudskih i manjinskih prava, koja nosi ime borca za prava Slovaka, rodom iz mesta Kisač kod Novog Sada, Ljudevita Mičateka.

Ambasador Rosoha iskazao je zadovoljstvo što se država Srbija i Vojvodina zalažu za očuvanje slovačke nacionalne zajednice na ovim prostorima i pozvao na otvaranje izložbe umetnika Jana Zoričaka, 17. februara u Kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari